Segítség a katonacsaládoknak

2015. június 3., 09:46 , 751. szám

Május 27–28-án a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve Magyarország Kijevi Nagykövetségének támogatásával 201, egyenként 1600 hrivnya értékű élelmiszercsomagot osztottak ki a kárpátaljai katonacsaládok számára a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviselői.

Az országunkat sújtó háborús helyzet minden család életére súlyos teherként nehezedik, de különösen igaz ez azokra a családokra, amelyekből az édesapa vagy épp a katonaköteles fiatalember részt vesz a harcokban. A katonák zsoldja jóval kevesebb, mint amennyivel el lehetne tartani otthon egy családot, s értelemszerűen a helyzet még rosszabb azok esetében, akikhez még nem tért haza a családfenntartó, s akiknek ezért saját maguknak kell előteremteniük a megmaradáshoz szükséges anyagi feltételeket.

A most kiosztott támogatásban 201 olyan kárpátaljai család részesült, amelynek családfenntartója részt vett vagy jelenleg is részt vesz a kelet-ukrajnai ter­rorellenes hadműveletben.

A csomagok tartós élelmiszereket, többek között 4 kg lisztet, 2 kg rizst, 3 csomag cukrot, 2 csomag hajdinát, margarint, búzadarát, teát, ételízesítőt, kukorica-, borsó-, bab- és húskonzervet, csokoládét, kekszet, kakaót, illetve tisztító- és tisztálkodási szereket: mosóport, szappant, sampont, mosogatószert, súrolószert, tusfürdőt, fertőtlenítőszert, fogkrémet tartalmaznak.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt időszakban több hasonló akciót is lebonyolított. Beregszászban és a Beregszászi járásban egyedülálló nyugdíjasok kaptak higiéniai és élelmiszercsomagot, s már korábban is igyekeztek segíteni a nehéz helyzetbe került katonacsaládokon. Hasonló kezdeményezések az ország keleti részében is zajlottak. A szervezet által koordinált segélyakció keretében a hét folyamán 265 beregszászi járási egyedülálló nyugdíjas kap majd 800 hrivnya értékű élelmiszercsomagot.

Espán Margaréta