Szobrászat, festészet és grafika fiataloknak

2015. június 3., 09:10

Május 29. és 31. között a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetében került sor a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében a Veres Péter Alkotó- és Tehetséggondozó táborra, amelyen 20, a képzőművészetek különböző ágazatai iránt érdeklődő 10–16 éves fiatal vett részt.

A múlt hétvégi műhelymunka egy korábbi kezdeményezés folytatása. Az első alkalmon fiatal művészek, főként a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága és az ArtTisza Művészeti Egyesület tagjai vettek részt. Gyerekek számára viszont most először szervezték meg.

Az alkotó- és tehetséggondozó tábort május 29-én a 2004-ben elhunyt névadó, Veres Péter szintén művészként tevékenykedő lánya, Veres Ágota nyitotta meg. Az édesapja nyomdokait követő művésznő Veres Péter munkásságáról, művészi látásmódjáról tartott előadást. A megnyitón jelen volt a művész özvegye, Veres Irén is.

A tábor során szobrászati, festészeti és grafikai szakcsoportokban ismerkedtek a középiskolás fiatalok az adott ágazat tudnivalóival. A festészeti szakcsoportban Kalitics Erika fiatal művész az akrilfestészet műhelytitkaiba avatta be a "művésznövendékeket". A szobrászati szakcsoportban ifj. Hidi Endre vezetésével ytong (habkő) téglával dolgozva, állatfigurák készítése során sajátították el a szobrászat alapjait a résztvevők. A grafikai csoportban pedig Kulin Ágnessel sokszorosító nyomdászati technikákat próbálhattak ki.

Az elkészült munkákat a szakcsoportok vezetői és Veres Ágota értékelték, zsűrizték, illetve a részt vevő diákok szavazatai alapján közönségdíjas fiatal alkotót is választottak.

Az eredmények a következők: grafika: 1. Szimeonov Zsófia, 2. Drabant Laura, 3. Omelcsuk Bogdán. Közönségdíjas: Reiplik Dóra. Festészet: 1. Radvánszky Zsófia, 2. Omelcsuk Bogdán, 3. Rácz Milán. Közönségdíjas: Szanyi Izabella. Szobrászat: 1. Molnár Melinda, 2. Szanyi Evelin, 3. Szimeonov Zsófia. Közönségdíjas: Radvánszky Zsófia. Az első helyezést elért diákok zánkai táborozást nyertek, a többiek pedig részt vehetnek a hamarosan megrendezésre kerülő Jankovics Mária Alkotótáborban.

em