Viták és beletörődés

2015. június 3., 10:25 , 751. szám

Május 28-án tartotta soros ülését a Beregszászi Járási Tanács.

A napirend elfogadásakor Sin Józsefnek, a „KMKSZ” – UMP frakciója elnökének javaslatára az adminisztratív reform kérdése is bekerült a megvitatandó kérdések közé, aki szóvá tette még, hogy a járási közigazgatás egy olyan tervezetet adott át a megyében éppen megalakult illetékes bizottságnak, melyet sem a helyhatalmi szervekkel, sem a képviselői testülettel nem egyeztettek.

Ezután beiktatták Bereczki Györgyöt a „KMKSZ” – UMP képviselőjévé a frakció kivált tagja helyett.

A rutinkérdések elfogadása mellett a képviselők módosították a járás költségvetését is, melybe a KMKSZ képviselőinek indítványozására bekerült az is, hogy a tanügy biztosítsa a benti mosdók létrehozását az olyan iskolákban, ahol eddig nem épült meg, mint például Guton, Haláboron, Csetfalván stb.

Két kérdésben alakult ki parázs vita az tanácsülésen. Szabó Árpád képviselő a magyar miniszterelnökhöz akart levelet intézni a felsőfokú oktatási intézményekbe való felvételizés kérdésében. A kérdésben Sin József képviselő hangsúlyozta, hogy az esélyegyenlőséget először is Ukrajnában kell megteremtenünk, majd javasolta, hogy ilyen irányú követelést kell megfogalmazni az ukrán oktatási miniszter felé is.

Berki Károly képviselő, a KMPSZ irodavezetője ezután felolvasta az adott kérdésben illetékes dr. Palkovics László államtitkár levelét, mely szerint Magyarországon minden határon túli magyar felvételizhet, aki rendelkezik érvényes érettségi bizonyítvánnyal.

A képviselők ezután mindkét indítványt elfogadták. Nem maradt el a vita az útjavítás kérdésében sem, ahol számos képviselő kérte számon az utak rossz állapotát, de J. V. Kologyejev, a megyei útkarbantartó vállalat megbízott járási vezetője nem sok jót tudott ígérni.

Sin József az utak javításánál a sorosság elvét kérte betartani. Mint elmondta, Guton például 5 éve nem javították az utakat. Az itt lakók összefogásának köszönhetően több mint 4 km utat javítottak meg, majd arra kérte az illetékeseket, hogy legalább 400 métert javítsanak meg a faluban.

Az ülés a tanács második félévi munkatervének elfogadásával ért véget.

gj