Hamis okmányokat állíott ki külföldieknek egy magyarországi okmányiroda

2015. június 5., 10:09

Hamis okmányokat készített külföldieknek egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei  okmányiroda több munkatársa, az évek során ötvenöt külföldi állampolgárt juttattak jogosulatlanul hamis úti és személyes  okmányokhoz – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs  Szolgálata a rendőrség honlapján.

A gyanúsítottak – egy Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei okmányiroda munkatársaiként – 2011 és 2015 között anyagi  ellenszolgáltatásért közvetítők útján harmadik országbeli állampolgárok részére úgy állítottak ki személyazonosításra alkalmas  úti és személyi okmányokat, hogy azokat meghamísították - olvasható  a police.hu oldalon.   

Mint írták, az érintett külföldi állampolgárok a törvények szerint  nem voltak jogosultak arra, hogy Magyarország, valamint az Európai  Unió tagországa által kiállított, személyi azonosításra alkalmas  okmányokat igényeljenek. A gyanú szerint az ügyintézők segítségével 55 ember jutott így  jogosulatlanul hamis okmányokhoz.   

A nyomozók szerdán összehangolt akció keretében öt embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük kettőt őrizetbe vettek.   

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda embercsempészet,  közokirat-hamisítás  és más bűncselekmények elkövetésének  megalapozott gyanúja miatt egy 48 éves nő és társai ellen folytat  nyomozást - olvasható.

(police.hu/VV)