Autós üldözés lövöldözéssel Kijev központjában

2015. június 10., 16:30

Lövések dördültek az ukrán főváros központjában, a Dicsőség téren szerdán a déli órákban – jelentette az UNIAN.

Helyi idő szerint 12.35 óra tájt hét férfi terepszínű egyenruhában, „Rendőrség” feliratú golyóálló mellényben és gépkarabéllyal megállásra kényszerített egy mikrobuszt. Miközben megkísérelték elfogni a szürke színű jármű vezetőjét, illetve azokat, akik a mikrobuszban tartózkodtak, a rend őrei több lövést adtak le – írja a hírügynökség az esetről kiadott első jelentésében.

Valamivel később Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója közölte, hogy rendőrségi akcióról volt szó – jelentette az Ukrajinszka Pravda. A tanácsadó tájékoztatása szerint lőfegyver alkalmazásával vették őrizetbe azokat a személyeket, akiket egy nagy konverziós központ szervezésével gyanúsítanak a hatóságok. (Konverziós központokként rendszerint a törvénytelen adóoptimalizálási struktúrákat emlegeti az ukrán média – a ford.)

Herascsenko Facebook-bejegyzése szerint az illetékes hatóságok engedélyezték annak a gépkocsinak a feltartóztatását és átkutatását, amelyben feltételezhetően olyan dokumentumok lehettek, melyek bizonyítják ennek a konverziós központnak a működését..

A miniszteri tanácsos közölte, hogy a gyanúsítottak a Dicsőség tér közelében nem álltak meg a rendőrség munkatársainak felszólítására, ekkor indult a hajsza utánuk.

„Ezután vették őket üldözőbe, állták el az útjukat az Arszenalyna metróállomás közelében az Állami Közlekedésrendészet járművei. Amikor a különleges erők csoportja megközelítette az autót, a vezető és utasai megpróbáltak a „gázra lépni” és áttörni a járdaszegélyen” – írta Herascsenko.

A gyanúsítottakat őrizetbe vették, senki nem sérült meg. A feltartóztatott gépkocsi átkutatásakor előkerült egy pumpás puska. Az Ukrajinszka Pravda hozzáteszi, hogy az autó rivnei rendszámú volt.

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)