Végy példát róluk

KMKSZ-gyereknap Beregszász főterén

2015. június 10., 10:00 , 752. szám

Június 6-án Beregszász főterén, a Kossuth téren szervezett gyermeknapi programot kicsik és nagyok számára a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség.

A program megnyitóján dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke emlékeztetett arra, hogy a KMKSZ eddig is több, mára hagyományossá vált programot szervezett különböző településeken a gyermeknap alkalmából, s ezek sora most a beregszászi rendezvénnyel bővült. A gyermeknap szervezői a kulturális szövetségen kívül a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség voltak, vagyis azon kárpátaljai szervezetek, amelyek nagyban hozzájárulnak a magyar kultúra ápolásához, s jelentős szerepet vállalnak a kárpátaljai fiatalok oktatásában is.

Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója arra hívta fel a gyermeknapra ellátogató szülők, nagyszülők figyelmét, hogy három dologban nekünk, felnőtteknek kellene példát venni a gyerekekről, akik ha szeretnének valamit, azt el is érik, akik mindig el tudják foglalni magukat, és akik mindennek, a legapróbb dolgoknak is örülni tudnak.

Barta József, a KMKSZ alelnöke, Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a világ országaiban nem mindenütt egy napon tartják a gyereknapot, a gyerekek ünnepét, annak célja azonban mégis mindenhol egy: felhívni a figyelmet a gyermekek jogaira, helyzetére, emellett pedig szórakoztatni őket, örömöt szerezni számukra. Ez jelenlegi nehéz helyzetünkben kiemelt fontossággal bír gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

A rendezvényre kilátogatott gyerekek számos szórakozási lehetőség közül választhattak. Volt körhinta és trambulin a kisbégányi Dobsa István és Erzsébet jóvoltából, lovaglási lehetőség Erdei Jánossal. A kézműveskedni vágyókat a tiszaújhelyi Molnár Melinda és a salánki Kalanics Éva várta. Az érdeklődők László Árpádnak köszönhetően megismerkedhettek a hordókészítés, Bahus Csaba jóvoltából pedig a nádkötés mesterségével. A beregújfalui Orosz Gizella szőni tanította az alkotni vágyókat, Gergely István pedig pásztorbotot készített a gyerkőcökkel. A benei Dzsezsenyák Dóra horgolt munkáit, Borsos Renáta pedig fodrásztudományát mutatta be. Juhász László jóvoltából – a gyereknapot megörökítendő – portrékészítésre is volt alkalom. A szórakoztatásról pedig többek között a Szól a fülemüle népzenei tehetségkutató verseny győztesei, a Beregszászi Művészeti Iskola fiatal táncosai és a gáti Gézengúzok színjátszókör tagjai gondoskodtak. A Beregszászi 4. Számú Bendász István Cserkészcsapat fiatal tagjai játékokkal kedveskedtek a rendezvényre érkező gyerekeknek, a nagydobronyi keramikusművésszel, Hidi Endrével és lányával, Tündével pedig agyagozásban próbálhatták ki képzőművészeti hajlamaikat az érdeklődők.

em