Csatlakoztatnák az ukrán határátkelőhelyeket az Interpol ellenőrzési rendszeréhez

2015. június 15., 20:01

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök reményének adott hangot, hogy az Ukrán Állami Határőrszolgálat elektronikus ellenőrzési rendszerei egységesekké válnak az Interpol rendszereivel a bűnözők kiszűrése céljából – jelentette az UNIAN.

A hírügynökség tudósítása szerint a kormányfő erről abból az alkalomból beszélt, hogy határvédelmi műszaki eszközöket vett át az Európai Uniótól 7 millió euró értékben.

Jacenyuk jelezte: a vízummentesség miatt az Európai Unióval Ukrajna számára kulcsfontosságú határainak biztonsága. Ezzel összefüggésben a miniszterelnök emlékeztetett, hogy e célból kezdett bele Ukrajna az Európai Fal projekt megvalósításába, és ehhez szükséges a korszerűsített elektronikai ellenőrzési rendszer az ukrán határon.

„Kormányunk feladata biztosítani minden műszaki variánst és minden műszaki megoldást annak érdekében, hogy a vízummentesség 2016-ban valósággá válhasson. Ezen belül az Állami Határőrszolgálat feladatai közé tartozik elektronikus ellenőrzési rendszereink egységesítése az Interpol rendszereivel, hogy a főbb átkelőhelyeken már szeptemberben lehetővé váljon az adatbázisok alapján ellenőrizni bármelyik Ukrajna államhatárát átlépő polgárt a tekintetben, körözi-e az Interpol, vagy sem” – hangsúlyozta Jacenyuk. A kormányfő szerint szeptemberben 49 határátkelőhely csatlakoztatását tervezik az Interpol személyazonosító rendszeréhez.

Jacenyuk elmondta azt is, hogy az elmúlt néhány hónapban az Európai Fal építésének keretében több mint 100 kilométer harckocsi-elhárító árok, 50 őrtorony és közel 400 km ellenőrzési nyomsáv készült el.

(unian.ua/Kárpátalja)