Háromezer kárpátaljai magyar gyermek nyaralhat a Balatonnál

Kárpátalján járt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár

2015. június 17., 10:40 , 753. szám

Június 10-én Beregszászba utazott Novák Katalin Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára dr. Guller Zoltán, a Nemzeti Táboroztatási Koncepció kialakításáért és az Erzsébet-program fejlesztési irányainak meghatározásáért felelős miniszteri biztos kíséretében. Az államtitkár asszony megbeszélést folytatott dr. Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának képviselőjével. Járt a beregszászi Rákóczi-főiskolán, találkozott a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének vezetőivel, majd meglátogatta Jánosiban azt a 107 donyecki és luhanszki gyereket, akik kísérőikkel együtt a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium költségén nyaralnak Kárpátalján. Végül felkereste a Sámuel Alapítvány által Beregszászban működtetett Szivárvány Gyermekotthont.

Az államtitkár asszony, miután meggyőződött arról, hogy Jánosiban, a Helikon Hotelben nyaraló kelet-ukrajnai gyerekek jó körülmények között vannak, a sajtónak elmondta: A magyar kormány döntött arról, hogy a következő tíz héten keresztül heti turnusokban összesen háromezer Kárpátalján élő, 8–14 év közötti magyar gyermek vehet részt magyarországi táboroztatásban az Erzsébet-táborok keretében. Eddig már 2200 regisztrált jelentkező van a táborokra, ők június 21-től kezdődően egyhetes táborozáson vehetnek majd részt a Balatonparti Zánkán, együtt az Erzsébet-táborozó magyarországi gyerekekkel. A kárpátaljai gyerekek számára pluszprogram lesz, hogy amikor visszafelé utaznak Kárpátaljára, akkor egy napra megállnak Budapesten, ott megnézik az Országházat, a Várkert Bazárt, megismerkednek a főváros nevezetességeivel. Az államtitkár asszonytól megtudtuk, hogy ez a táboroztatás nem ér véget most nyáron, folytatódik ősszel és télen is, amikor Kárpátalján valószínűleg „szénszünetek” lesznek az iskolákban. Az akkori táborokra újabb jelentkezési lehetőségek lesznek, ebben partnerünk a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség. A program kapcsán Novák Katalin elmondta: „Én azt hiszem, és abban bízom, hogy azzal, hogy a kárpátaljai magyar gyerekek Magyarországon üdülhetnek egy hetet, színvonalas étkezést, szálláslehetőségeket kapnak, és tényleg színvonalas programokon vehetnek részt, amikor visszatérnek Kárpátaljára, akkor ezekkel az élményekkel gazdagodva könnyebben tudják átvészelni a mostani nehéz helyzetet.”

Az államtitkár asszony arról is tájékoztatta a sajtót, hogy a magyar kormány figyelme az egész ukrajnai helyzetre kiterjed. „Ezért döntött úgy a kormány – mondta el még Novák Katalin –, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségével biztosítanak táborozási lehetőséget a harcok sújtotta vidékekről elmenekült ukrán gyerekek számára is. Összesen 107 Donyeck és Luhanszk környéki gyermek érkezett Jánosiba tizenegy kísérővel, ők itt tölthetnek el szintén nagyon színvonalas körülmények között egy hetet, sok-sok érdekes program és kirándulás vár rájuk. Úgy érzem, hogy ezekkel a támogatási lehetőségekkel tudunk segíteni az Ukrajnában nehéz helyzetben lévő gyermekeknek és ezen keresztül családjaiknak.”

Novák Katalin egynapos látogatásának programja kapcsán elmondta, hogy reggel volt egy megbeszélése Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével. A magyar kormány a kárpátaljai magyarok támogatására irányuló programok kapcsán minden esetben kikéri az itt élő magyarság vezetőinek a véleményét. További együttműködési lehetőségekben is gondolkodnak, és az Erzsébet-táborok számára is keresnek olyan kárpátaljai helyszínt, ahol kárpátaljai, kelet-ukrajnai vagy esetleg magyarországi gyerekeket is lehetne táboroztatni. Megbeszélést folytatott a Rákóczi-főiskolán Orosz Ildikóval, a KMPSZ elnökével és vezetőivel a táboroztatásokról és más programokról. Találkozott a Török Dénes vezette Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének vezetőivel is, mert a magyar kormány számára nagyon fontos a nagycsaládok és az őket képviselő családszervezetek támogatása. „Fontos számunkra – hangsúlyozta az államtitkár asszony –, hogy az itt élő magyar családok, nagycsaládok olyan élő közösségben lehessenek, ahol színes, tartalmas, a magyar identitásukat is erősítő és őket támogató programokon tudjanak részt venni. Természetesen ennek a támogatásában mi partnerek vagyunk. Illetve beszélgettünk arról is, hogy Ukrajnában az örökbefogadás kérdésköre milyen nehézségeket vet fel. 1500 olyan örökbefogadásra váró gyerek van, akik közül csak 200-at tudnak örökbe fogadni aktuálisan. Gondolkodunk azon, hogy egyeztetéseket folytatunk majd az ukrán kormányzattal, és megosztjuk velük azokat a jó tapasztalatokat, amelyeket Magyarországon hasznosítani tudtunk.”

Novák Katalin programja végén ellátogatott a Sámuel Alapítvány által Beregszászban fenntartott Szivárvány Gyermekotthonba.

dózsa