Istentől kapott feladat

III. Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Gyermeknap

2015. június 17., 10:03 , 753. szám

Harmadik alkalommal szervezte meg nagycsaládos gyereknapját június 13-án a Tiszapéterfalvai Vidámpark területén a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE).

A III. Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Gyermeknapon nemzeti imánk eléneklését követően a történelmi egyházak jelen lévő képviselői köszöntötték a közel 1000 résztvevőt, nagycsaládosokat és kiscsaládosokat, Isten áldását kérve rájuk.

Seres János református lelkész Jeremiás könyvéből Isten babiloni fogságban lévő népéhez intézett biztatását idézte. Ahogy a nép, úgy mi is otthonunktól, az anyaországtól távol vagyunk, határok választanak el minket egymástól. De ezt a helyet, Kárpátalját kell otthonunknak tekintenünk, ezt kell építenünk, s itt kell betöltenünk Istentől kapott küldetésünket. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha naponta kérjük tőle áldását. Sajnos, mai társadalmunkra jellemző, hogy sokan „nem kérnek” a gyermekáldásból, mostanság pedig a menni vagy maradni kérdése is jelen van életünkben. A kérdésre Isten igéje a válasz: könyörögni kell a városért, ahová Isten állított, amelynek „fogságában” vagyunk, mert annak jóléte lesz majd a mi jólétünk is. „Ha ma Kárpátalján lesznek olyan családok, akik Isten felé fordulnak és vállalják az Istentől kapott gyermekáldást, akkor a mi nemzetünknek, népünknek lesz jövője itt, Kárpátalján is.” Ezt a küldetést kell vállalni, abban megerősödni, itt maradni, helytállni.

Weinrauch Márió ferences szerzetes arról szólt, hogy egy család létrejöttéhez egy édesapa, egy édesanya, és a fény, az Isten kell. Egy ilyen család, egy ilyen egység pedig örömmel, áldásként fogadja a gyermeket.

Marosi István görög­ka­tolikus parókus Márió atya gondolatát továbbfűzve kiemelte: A gyermekáldás mindannyiunk számára hasznos, hiszen Isten velük áldását adja a családokra, s ez fontos lelki adományokat is jelent számukra. A gyermek ezáltal ajándék, s ő maga is ajándékoz.

Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke köszöntőjében kiemelte: A szövetség tevékenységében nagy figyelmet fordít Kárpátaljára, az itt élő magyar honfitársakra. Margitics Ildikó, a KMNE elnökségi tagja pedig arról szólt, hogy a nagyszámban megjelent nagy- és kiscsaládok jelenléte bizonyítja: van jövője a kárpátaljai magyarságnak.

A rendezvényre érkezett gye­rekeket és felnőtteket számos különböző, ügyességet, képzelőerőt és türelmet egyaránt igénylő lehetőség várta. Orosz Gizellával és Nagy Margittal a szövés, Tóth Gyulával a fafaragás, Petrusinec Vladimirral és Ilonával a bőrdíszművesség, Pocsai Erzsébettel pedig a csuhéfonás mesterségével ismerkedhettek az érdeklődők. Számos kézműves is részt vett a nagycsaládos napon. Sütő Mária, Cibulyás Marianna, Furman Éva, Szarka Adrienn, Kopinec Emese sátrában különböző kézművesmesterségeket, többek között a gyöngyfűzést, a horgolást, a hímzést próbálhatták ki az ügyeskedni vágyók. Emellett volt lehetőség íjászkodni, arcot festetni Kopinec György sátrában, hajat fonatni Borsos Renátánál, s természetesen igénybe vehetőek voltak a vidámpark játékai, a hullámvasút, a centrifuga és az óriáskerék is. A Zöldkerék Alapítvány munkatársai biciklisulival, Kovács Lívia különböző jelmezekkel, Gogola István önismereti sátorral (kamaszok számára), az Örömhír Gyermekvár két tagja pedig Istenről szóló énekekkel, történetekkel várták a gyerekeket. A tombolán pedig számos értékes ajándék talált új gazdára.

A rendezvényt a Kokas Banda jóvoltából koncert és táncház zárta.

A III. Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Gyermeknap megvalósulását a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Illés István, a vidámpark tulajdonosa támogatta.

Espán Margaréta