Ivano-Frankivszkba áttelepült kelet-ukrajnai családok kaptak humanitárius segélyt Magyarországtól

Interjú a Kárpátokon túli megyében járt Soltész Miklós államtitkárral

2015. június 17., 10:34 , 753. szám

Magyarország kormánya már nem először küldött humanitárius segítséget a Kelet-Ukrajnából, az ukrán-orosz konfliktus elől menekülők részére. Június 11-én Soltész Miklós, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára személyesen 20 menekült családot ajándékozott meg élelmiszert és tisztálkodási eszközöket tartalmazó csomaggal, illetve a gyermekek számára ikonokat és édességcsomagokat is átadott.

Soltész Miklós államtitkár urat Ivano-Frankivszk-i tapasztalatairól kérdeztük.

– Kikkel találkozott és kikkel folytatott megbeszélést Ivano-Frankivszkban?

– Ivano-Frankivszkban a megye vezetői mellett találkoztam Szerhij Usztimenkóval, Ukrajna szociálpolitikai miniszterének helyettesével, az ő jelenléte, a vele folytatott többszöri tárgyalás és a majdnem egész napos együttlét igazolja, mennyire fontos volt Ukrajna szempontjából is ez a négy plusz négy kamionnyi segítség. Ugyanis az első találkozónkon megbeszéltük, milyen lehetőségeket rejt magában ez a mostani szállítás. Meglátjuk még, mire lesz lehetőségünk, akár megismételjük a mostani akciót, vagy a mostaninál nagyobb segélyszállítmányt indítunk útnak, biztosan nem ez volt az utolsó, és ehhez az ukrán minisztérium és a vezetés minden szükséges segítséget meg fog adni. A miniszterhelyettes ezen a találkozón bizonyosodhatott meg arról, hogy a magyar és az ukrán nemzet szempontjából is mennyire fontos ez az együttműködés, ez a szállítmány. És ennek az eredménye az is, hogy jelezte: beszámol a kormánynak erről az együttműködésről, ami elindult Magyarország és Ukrajna között. Tehát mindenképp segíteni fogja a folytatást.

Tárgyaltunk vele a gyermekek táboroztatásáról is. Az már a kárpátaljaiak által ismert, hogy 3000 magyar és ukrán gyermeket fogunk Magyarországon vendégül látni, de az is fontos, hogy humanitárius szempontból segítsünk azokon a családokon, ahol a háború miatt lelkileg sérült gyermekek vannak. Esetleg elvesztették szüleiket, vagy más okból kerültek bajba. Közülük kísérőkkel együtt 700 ukrán gyermeket hozunk Magyarországra, akik táboroztatását, számukra érdekes programok szervezését vállaljuk.

– Kik részesültek a magyar segélyszervezetek által összegyűjtött és Ivano-Frankivszk­ba vitt négykamionnyi segélyszállítmányból?

– A tárgyalásokat követően olyanokat kerestünk fel, akik valamilyen módon kaptak segítséget a négykamionnyi áruból. Először olyan családokkal találkoztunk, akik Kelet-Ukrajnából menekültek el, költöztek át. Szívszorító volt látni az arcukon azt a nehéz élethelyzetet, amelyben most vannak. Annak ellenére, hogy a segítség irányukban láthatóan ukrán részről is megvan, de számukra ez akkor is nagyon nehéz helyzet.

Találkoztam az ottani önkéntesek két csoportjával is, egyrészt fiatalokkal, akik Ivano-Frankivszkba járnak egyetemre. Ötven fiatal közül választottak ki 21-et, akik el fogják majd kísérni a magyarországi táborozásra az ukrán gyermekeket. Beszélgettünk azokkal az önkéntesekkel is, akik részt vettek a magyar segélyszállítmány szétosztásában a Kárpátokon túl. Tőlük sok olyan tapasztalatról hallottunk, amelyek a következő időszak esetleges támogatásgyűjtésében fontosak lehetnek.

– A hírek szerint jártak az ivano-frankivszki megyei kórházban is...

– Abba a kórházba kerültek a magyar adományból ágyak és más kórházi felszerelések is. Beszámoltak róla, milyen állapotban van a kórház. Annak ellenére, hogy viszonylag felújított és jó állapotú, a magyarországi átlagnál jóval nehezebb helyzetben dolgoznak ott az orvosok, ápolók, gondozók. A háborúban sérülteket is ott kezelik, nagyon nagy szükség volt ott is a segítségünkre.

Végül jártunk egy árvaházban. Ott olyan gyerekekkel találkoztunk, akiket vagy nem tudnak nevelni a szüleik, vagy elveszítették őket. A gyermekekkel és nevelőikkel volt egy találkozó, kicsit beszélgethettünk velük. Én azt gondolom, hogy ez is fontos volt. Ők is kaptak egyébként a támogatásból.

– Mit tartalmazott az Ivano-Frankivszkba vitt négykamionnyi segélyszállítmány?

– Tartós élelmiszereket, kórházi segédeszközöket és kórházi felszereléseket. Például billenthető, mozgatható ágyakat, járókereteket és minden olyasmit, ami a sérültek rehabilitációjához szükséges, és más olyan eszközöket, amikre szükség lehet egy kórházban. Sajnos, arról meggyőződtem, hogy olyan dolgokat vittünk, amelyek ott hiányoznak. Azért mondom, hogy sajnos, mert jó lenne, ha ilyen dolgokból nem lenne hiány Ukrajnában.

Badó Zsolt