Kárpát-medence értékeinek és hungarikumainak vására

2015. június 17., 10:15 , 753. szám

A hungarikumok segítenek nemzeti önbecsülésünk lemerült elemeit újratölteni – fogalmazott V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésekért és hungarikumokért felelős államtitkára a harmadik Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár múlt pénteki, békéscsabai megnyitóján.

Az államtitkár elmondta: a hungarikumtörvényt az Országgyűlés három éve alkotta meg, mert úgy gondolta, nem elég a „szeretett értékeket” egy-egy szakmai értéktárban szerepeltetni. Hozzátette, hogy jelenleg az ország 499 településén működik az értékpiramis alapját jelentő úgynevezett települési értéktár.    

Bora Imre, a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé főszervezője elárulta: 128-an jelentkeztek a kiállításra, huszonnyolcan Erdélyből, tizenketten a Vajdaságból érkeztek.    

Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke a megnyitón arról beszélt, hogy a fesztivál is segít a magyar–magyar kapcsolatok számára „új erőforrásokat” találni.

A megnyitó után a meghívottak elhelyezték kézjegyüket a Magyar Értékek Térképén és Vándorkódexén, amelyen a Magyar Művelődési Intézet 2013 szeptembere óta gyűjti az „értékőrző tevékenység mellett hitet tevő” személyek ujjlenyomatát.

(MTI/Kárpátalja)