Kijev: csaknem kilencezer orosz katona van Ukrajna területén

2015. június 19., 15:14

Csaknem kilencezer orosz katona tartózkodik jelenleg Ukrajna területén – jelentette ki pénteken Szerhij Halusko ezredes, a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet parancsnokhelyettese.

Az ezredes által ismertetett adatok szerint az országban lévő orosz csapatok összesen 532 páncélozott harceszközzel, 153 tüzérségi fegyverrel, 190 harckocsival, 89 rakéta-sorozatvetővel, 66 légvédelmi rendszerrel és 4 Tocska-U típusú harcászati rakétarendszerrel rendelkeznek. A „törvénytelen fegyveres csoportok”, vagyis az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadár erők jelenlegi összlétszáma 33 ezer fő. Egy hónappal korábban még 43 ezer főre tette a parancsokság a szakadár fegyveresek számát.

A parancsnokhelyettes hozzátette, hogy a kelet-ukrajnai szakadároknak jelenleg legalább 368 harckocsijuk, 940 egyéb páncélozott harcjárművük és 375 lövegük van.

A kijevi parancsnokság péntek reggeli közleménye szerint nem csitulnak a szakadárok támadásai a kelet-ukrajnai front mentén, az elmúlt nap alatt mintegy 90-szer sértették meg a „törvénytelen fegyveres alakulatok” a tűzszünetet.

A leghevesebb támadás Donyeck környékén a marjinkai katonai állásokat érték, amelyekre legalább tízszer nyitottak tüzet a szakadárok. Két újabb ostromot indítottak a településnél a támadók, a katonák a kijevi parancsnokság tájékoztatása szerint mindkettőt visszaverték.

A belügyminisztérium Donyeck megyei részlege pénteken közölte, hogy Marjinka lakóövezetében is csapódtak be lövedékek. Egyelőre egy civil sérültről tudnak, egy 38 éves nőt repeszek okozta sebekkel szállítottak kórházba.  

A Luhanszk megyei kormányzóság pénteken arról tájékoztatott, hogy előző nap Grad rakéta-sorozatvetővel 20 lövést adtak le a szakadárok a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán fekvő Popaszna városra. A támadás következtében egy nemzeti gárdista megsebesült, és több, frissen felújított lakóházban súlyos károk keletkeztek.

Az elmúlt egy napban a szakadárok a frontvonal teljes hosszán lőtték az ukrán katonák állásait Grad rakéta-sorozatvetőkkel, tüzérségi eszközökkel, harci járművekről, valamint gránátvetőkkel és kézi lőfegyverekkel. Sötétedés után még hevesebben támadtak, az éjjel 55-ször tüzeltek katonai állásokra és lakóházakra – írta közleményében a parancsnokság.

A minszki egyezmény által tiltott, nagy kaliberű fegyvereket a Donyeck és Luhanszk között fekvő Artemivszk város környékén vetettek be, ahol 152 milliméteres tarackokkal támadtak, valamint az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárostól északkeletre, Csermalik településnél támadtak 120 milliméteres aknavetőkkel.

(MTI/Kárpátalja)