Ülésezett a KMKSZ Elnöksége

2015. június 23., 20:25 , 754. szám

2015. június 22-én Ungváron tartotta soros ülését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Elnöksége.

A testület az alábbi határozatokat hozta:

– Levélben fordul Ukrajna elnökéhez a kisebbségi ügyekkel foglalkozó illetékes hivatal megszüntetése kapcsán. A Szövetség határozott véleménye, hogy a bizottság megszüntetése hátrányosan érinti Ukrajna nemzetiségi kisebbségeit és ellentétes az európai gyakorlattal is.

– Szintén levélben fordul Ukrajna miniszterelnökéhez, melyben felhívja az illetékesek figyelmét arra, hogy az önkormányzatok önkéntes egyesüléséről szóló törvény végrehajtásához kapcsolódó rendelet nem tartalmazza a törvényben is meghatározott nemzetiségi szempontok figyelembe vételét, így ellentétes a törvényben foglaltakkal.

– A testület felhatalmazta Brenzovics Lászlót, hogy kezdeményezze az önkormányzati választásokról szóló törvénytervezet módosítását az alábbi két pontban: a választások lebonyolítása során az érvényben lévő nyelvtörvénynek megfelelően biztosítsák a nemzeti kisebbségek regionális nyelvein is a szavazólapokat, köztük a magyar nyelvűeket, illetve töröljék el a bekerüléshez szükséges küszöböt.

– Kezdeményezi a mozgósításról szóló törvény azon módosítását, mely mentesítené a középiskolák és az általános iskolák tanárait, tanítóit a mozgósítás alól.