Kifizetődő a képviselő-jelöltség?

2015. június 24., 19:03

A 205. számú Csernyihiv megyei választókerületben rendkívül sokan, 63-an jelezték indulási szándékukat az időközi parlamenti választásokon – jelentette az Ukrán Választók Bizottságának (KVU) közleményére hivatkozva az Ukrajinszka Pravda.

„A jelölteknek ez a rendellenesen magas száma nem jellemző az ukrajnai választásokra. A tavalyi parlamenti választások idején ugyanebben a kerületben háromszor kevesebb indulót regisztráltak, ugyanazon alkalommal valamennyi Csernyihiv megyei választókerületben összesen 101 jelölt jegyeztette be magát” – mutatnak rá a civil jogvédő szervezetnél.

Közleményük szerint az előző választások alkalmával országos átlagban 16-an jelöltették magukat egy-egy választókerületben. A legtöbb jelölt a Kijev megyei 96. számú (50), az Odessza megyei 135. számú (47), illetve a Luhanszk megyei 112. számú (43) választókerületekben jelezte indulási szándékát.

„Egyes személyek túlzott vágyát, hogy képviselőkké váljanak a 205. számú választókerületben, az a lehetőség is motiválhatta, hogy meggazdagodjanak a választási folyamat során” – vélik a KVU-nál.

Így például a képviselőjelöltek eladhatják helyeiket a körzeti választási bizottságokban az érdekelt feleknek, akik a bizottságok összetételének ellenőrzésére törekednek – írják. Ily módon a „technikai jelöltek” jelentős száma a 205. számú választókerületben szerintük választási szabálysértéseket okozhat a július 26-án esedékes időközi választás során.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)