Görögkatolikus katekéta és lelkipásztori kisegítő képzés – hamarosan

2015. július 1., 10:40 , 755. szám

Június 24-én együttműködési megállapodást kötött a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola. Ezzel a beregszászi intézmény egy újabb kihelyezett képzéssel, a teológiai főiskola pedig egy kárpátaljai partnerrel gazdagodott a görögkatolikusságot érintő tudományos kutatások kapcsán.

A két intézmény, illetve a kárpátaljai görögkatolikus egyház és a beregszászi főiskola korábban is együttműködött már egymással. A főiskolán működő Görögkatolikus Főiskolai Lelkészség (GörögKör – vezetője Marosi István) számára a főiskola ad rendszeresen otthont a GörögKör által megszervezésre kerülő tudományos konferenciáknak, a hozzájuk kötődő kiállításoknak, tudományos diákköri konferenciáknak is. Ezeken minden alkalommal részt vettek eddig is a két főiskola tanárai, diákjai, és – az eddigi együttműködés jegyében – az elsőként Beregszászban bemutatott kiállításokat Magyarországon is bemutatták.

Az együttműködési szerződést a múlt hét folyamán írta alá a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora, dr. Véghseő Tamás, továbbá dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke, dr. Szikura József, a főiskola rektora, kárpátaljai egyházi részről pedig a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke, Milan Šašik is ellátta kézjegyével a megállapodást. A megállapodás értelmében a teológiai főiskola a Rákóczi-főiskola bázisán kihelyezett katekéta és lelkipásztori kisegítő képzést indít, amelynek célja a Kárpátalján élő magyar görögkatolikusság segítése. Az első évfolyam vélhetően 2016 szeptemberében indul majd el, s elvégzése után a magyarországi oktatási rendszerben államilag elismert, akkreditált végzettséget kínál.

A megállapodás ezenkívül a tudományos kutatásokban való együttműködésre vonatkozik. Ennek célja, hogy a Kárpátalján zajló, görögkatolikusságra vonatkozó kutatásokat beépíthessék a nyíregyházi intézményhez köthető tudományos munkába, továbbá, hogy az ott megjelenő, kárpátaljai vonatkozású kutatási eredményeket itt is felhasználhassák.

Espán Rita