Kikergetheti-e a szülő felnőtt gyermekét a házból?

2015. július 1., 09:12 , 755. szám

„Apám rendszeresen szidalmaz, elzavar otthonról, már az is előfordult, hogy kezet emelt rám. Tizenkilenc éves vagyok, de még tanulok, így nincs saját jövedelmem. Kénytelen vagyok időről időre a barátaimnál meghúzni magam, ami egyrészt kellemetlen, másrészt szinte lehetetlenné teszi a tanulást. Bár már jó ideje lakunk a szüleimmel a mostani lakásunkban, mégsem vagyok oda bejelentve. Jogában áll-e apámnak elkergetni otthonról, s mit tehetek ellene?”

– Mindenekelőtt tudnia kell, hogy Ukrajna családi törvénykönyve kötelezi a szülőket nagykorúvá vált gyermekeik eltartására mindaddig, amíg azok folytatják tanulmányaikat. Ez általában a nappali tagozaton való képzést jelenti az első diploma megszerzéséig valamely szakközépiskolában vagy felsőoktatási intézményben. Ilyen esetekben a gyermeknek is jogában áll a bírósághoz fordulni és tartásdíjat követelni a szüleiktől, akik mindaddig kötelezhetők a fizetésre, míg gyermekük be nem fejezte tanulmányait.

Ami az ön konkrét esetét illeti, a Polgári törvénykönyv (Ptk.) megállapítja a tulajdonossal egy háztartásban élő családtagjainak jogát a lakhatási célú helyiségek használatához. A gyerekek, akik nem birtokosai a szüleik (vagy az őket nevelő más rokonaik) birtokában lévő tulajdonnak, közvetlenül a törvény rendelkezése által nyernek jogot ennek a tulajdonnak a használatára (lásd a Ptk. 405. paragrafusát, illetve a Családi törvénykönyv 3. és 176. paragrafusait!).

Ez a jogosultság nem függ attól, hogy adott esetben milyen a viszony a gyermek és a szülők között. Ukrajna törvénye a gyermekség védelméről a 18. paragrafus 2. részében egyértelműen fogalmaz: a lakóhelyiség bérlőjének vagy tulajdonosának családjához tartozó gyerekek a tulajdonossal vagy bérlővel azonos jogokkal rendelkeznek a szóban forgó helyiség használatát illetően.

A fentiekből következően édesapjának nem áll jogában megtagadni a lakhatási jogot a lakásában, amíg egy háztartásban élnek, illetve amíg ön folytatja tanulmányait. Ha mégis megteszi, önnek nagykorúként jogában áll emiatt a gyámhatósághoz, a rendőrséghez, vagy közvetlenül a bírósághoz fordulni. A rendőrségen a bántalmazás miatt is panaszt vagy feljelentést tehet.

hk