Összefogásból jeles

I. sport- és gyereknap Akliban

2015. július 1., 10:30 , 755. szám
Barta József mond köszöntőt

Június 28-án a nagy­szőlősi járási Öregakli KMKSZ-alapszervezete a helyi kultúrházzal és a helybeli támogatók közreműködésével sport- és gyereknapot szervezett. Habár az esemény elsősorban „csak” a gyerekek és a sportkedvelők számára szólt, végül olyan nagy sikert aratott, hogy a legkisebbektől a dédszülőkig mindenki jól érezhette magát.

A KMKSZ Öregakli Alapszervezete a Bethlen Gábor Alapkezlő Zrt. kisösszegű pályázati programjának keretében nyert forrást a rendezvény megszervezésére. Az összegből az alapszervezet trambulint vásárolt, s rendbehozta a helyi focipálya mellett lévő röplabdapályát is, hogy maradandó nyoma maradjon a segítségnek. Aztán társzervezőként bekapcsolódott a helyi kultúrház vezetője, Domokos Izabella, segítőként a település számos lakosa, Farkas Attila, több helyi személy pedig anyagiakkal járult hozzá a szervezéshez. Így kevesebb, mint egy hét alatt sikerült összehozni a falu szinte egészét megmozgató eseményt.

A sport- és gyermeknap sportmeccsekkel vette kezdetét. Először a helyi ifjak focicsapata lépett pályára, akik a helyi öregfiúkat hívták ki. A mérkőzésen az ifik 5:2-re győztek. Később pedig a helyi és a szomszédos Nevetlenfalu fiataljai mérkőztek meg egymással – de már a röplabdapályán.

A helyi sportpályán megrendezett eseményen elsőként Oroszi József polgármester köszöntötte a számos érdeklődőt, köszönetet mondva egyúttal mindazoknak, akik jóvoltából a falu életében oly jeles eseménynek számító rendezvény létrejöhetett. A polgármester hangsúlyozta: büszke arra, hogy a falu lakói képesek voltak összefogni, s az összefogásból egy ilyen remek alkalom született.

Barta József, a KMKSZ al­elnöke, a Nagyszőlősi Közép­szintű Szervezet elnöke köszöntőjében kiemelte: a gyermeknap egy csodás ünnepnap a hétköznapok sorában. A világ számos országában közel egy évszázada méltatják a nemzetközi gyereknapot azért, hogy felhívják a figyelmet a gyerekek jogaira és helyzetére. Az akli gyereknap szervezettsége, a programok, a kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek sora pedig jól mutatja, hogy a szervezők igazán kitettek magukért, s rendezvényük akár egy megyei szintű rendezvénnyel is felvehetné a versenyt. A szülő legnagyobb öröme a gyermeke, akiért megéri dolgozni, tenni, elhalmozni őt szeretettel, odaadással. Erre remek alkalom egy ilyen rendezvény. S arra is, hogy kivételesen mi, felnőttek tanuljunk tőlük. Hogy mit? Paolo Coelho szerint három dolog van, amit meg kellene tanulnunk a gyerekektől: „ok nélkül” örülni, mindig találni valami elfoglaltságot, s abban elmerülni, továbbá önzetlenül, de kitartóan küzdeni azért, amit akarunk.

A köszöntőket és a mérkőzéseket követően kulturális program következett. Ablonci Kamilla, Seres Patrícia és Seres Cintia énekkel szórakoztatta a közönséget. Tánctudását pedig a nevetlenfalui Aranykalász Néptáncegyüttes (vezetője Fudella Ivetta), az Akli Ifjúsági Tánccsoport (vezető: Domokos Izabella) és az Újakli Ifjúsági Tánccsoport (vezetője Ablonci Anna) mutatta meg a közönségnek.

A kulturális program mellett a gyerekeket a szervezők jóvoltából arcfestés, kézműveskedés, vattacukor, trambulin, jelmezsátor és ingyen fagyi várta. Az Ungvárról érkezett Kovács Lívia a felpróbálható jelmezeken túl bohócműsorral és bűvésztrük­kökkel is kedveskedett a gyerekeknek.

Az első alkalommal megrendezett akli sport- és gyereknap utcabállal végződött, amelyen a tiszaújhelyi 3+1 zenekar hajnalig húzta a nótát a mulatni vágyóknak.

Espán Margaréta