Táncházmozgalom 2015 – a tánc és az ének a vérünkben van

2015. július 8., 09:07 , 756. szám

A Kárpátaljai Népfőis­kolai Egyesület (KNE) 2014 elején indított táncház­mozgalmat Kárpátalján nemzeti hovatartozásunk erősítése és a közösségépítés céljával. A múlt évben több mint félszáz táncházat tartott a mozgalomban részt vevő 3 népzenei együttes, illetve egy táncospár.

A mozgalom ebben az évben új helyszíneken és új közreműködőkkel, de ugyanolyan töretlen sikerrel zajlik.

A KNE táncházmozgalmának új tagja, a Sodró Együttes április 26-án Rahón táncoltatta meg a járásközpont kultúrházában az érdeklődőket, illetve táncházat tartott a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet által a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének elsőáldozói számára most 15. alkalommal megrendezett antalóci nyári táborban. Az együttes legfőbb célja a magyar autentikus népi kultúra ápolása és a táncházmozgalom népszerűsítése Kárpátalján. Ennek fényében az együttes tagjai, nevezetesen Csákány Marianna (ének), Galgóczy Martin (prímás), Halász Bertalan (harmonika), Lemen Iván (tercprímás), Simon József (nagybőgő), és az együttes táncosai, Váradi Enikő és Jakab István táncalkalmaikon az összmagyarság zenéjét és tánckultúráját igyekeznek bemutatni, közben pedig mindig a közönséghez igazodni: akár gyerekek, akár felnőttek vannak többségben, a számukra legjobb gyermekjátékokkal vagy táncokkal kedveskednek.

A viski Bicskások  április 26-án, május 16-án és június 12-én a Viski Kölcsey Ferenc Középiskolában tartottak táncházat. A népzenei együttes 2013-ban alakult meg. Tagjai: Kereszturi József (prímás), Gódi Attila (másodhegedű), Becske Adrienn (brácsa), Czébely József (nagybőgő), Bacsi Pál és Puffler Zsolt (harmonika). Az együttes állandó énekese Czébely Éva. A Bicskások az április 26-ai és május 16-ai táncházban szatmári táncokat és dunántúli ugrósokat tanítottak, előbbiben a Sodró Együttes táncosai, Váradi Enikő és Jakab István közreműködésével. Június 12-én pedig főként a viski csárdás elemeivel foglalkoztak. A táncot a második két alkalmon a viski Takács Dóra és Poncz István vezette, Mészáros Mónika pedig viski dalokat énekelt, tanított.

A tiszapéterfalvai Kokas Banda a múlt évhez hasonlóan főként a Nagyszőlősi járás falvaiban táncoltatta meg a „népet”. Április 25-én a tiszapéterfalvai művészeti iskolában került sor táncházra, amelynek keretében szatmári, felcsíki, mezőföldi dallamok csendültek fel, palatkai, magyarbődi, szatmári és polgári táncokat jártak a lábak. Június 14-én a batári gyermeknapon, 15-én a fertősalmási gyermekhéten, 20-án a tiszújhelyi gyermeknapon táncoltatták meg a gyerekeket és a szülőket.

A Csipkés Együttes április 3-án Tégláson, 24-én Nagy­dobronyban, május hónap folyamán Nagygejőcön, Homokon és Gálocsban, legutóbb pedig, június 26-án Nagydobronyban, a helyi kultúrházban táncházazott. Az együttes zenészei, Molnár István (prímás), Ignácz Krisztián (nagybőgő), Bernáth Ferenc (brácsa), Jurisinec Martin és Szoroka Dániel (harmonika) jóvoltából Nagydobronyban kalocsai, kalotaszegi, szatmári és – természetesen – dobronyi muzsika szólt, s az ezen vidékekhez tartozó táncokat tanította a jelenlévőknek az együttes két táncosa, Váradi Emese és Ráti Tamás. A táncház végén az együttes énekese, Bocán Nikolett kalocsai és kalotaszegi népdalokat oktatott. Gálocsban szatmári muzsika szólt, és népi gyermekjátékokat tanítottak, Homokon szatmári táncot és gyerekjátékokat, Tégláson pedig szatmári és rábaközi dallamok csendültek fel.

Szintén új tagja a mozgalomnak a BorzsaVári népi zenekar, amely április 26-án a Nagyberegi Kultúrházban, június 27-én pedig a Borzsovai Általános Iskolában tartott táncházat. A 2009-ben alakult zenekar a jelenlegi felállásban öt fővel működik: Kovács Abigél énekel, Kovács Dániel és Kovács Péter hegedül, Kovács Sándor (Dániel és Abigél édesapja, az együttes megalapítója) brácsázik, a zenekar egyetlen nem Kovács tagja, Ignácz Krisztián pedig nagybőgőzik. A BorzsaVári mellett Szilágyi László és Szilágyiné Tóth Gabriella végzi a táncoktatást. A táncházak alkalmával dunántúli ugróst és szatmári táncokat oktattak.

A táncházak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Hagyományok Háza támogatásával valósultak meg. A KNE ez év folyamán igyekszik minden táncházszervezésre vonatkozó kérést támogatni.

Espán Margaréta