Mérsékelten erősödő hrivnya, gyengélkedő bankok

2015. július 11., 14:51

Négynapi esés után pénteken, a hét utolsó kereskedési napján az ukrán nemzeti valuta némileg megerősödött a bankközi valutapiacon.

Július 10-én az előző napi 22,25 hrivnyáról 21.80 hrivnyára „küzdötte fel” magát a dollárárfolyam. Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) ezen a napon nem avatkozott be a kereskedésbe, amely élénkülő tendenciát mutatott, a forgalom a csütörtöki 342,15 millió dollárral szemben 456,53 milliót tett ki pénteken.

Dmitro Szologub, az NBU elnökhelyettese a folyamatokat értékelve jelezte, hogy a görögországi helyzet ma semmilyen hatással nem lehet az ukrajnai stabilitásra. 

 A hrivnya további erősödésének irányába hathat, hogy az Ukrajnának hitelezők bizottságának, valamint a kijevi kormányilletékeseknek pénteken sikerült megállapodniuk arról, hogy jövő szerdán Natalija Jareszko pénzügyminiszter részvételével folytatják a tárgyalásokat az államadósság átütemezéséről. A Pénzügyminisztérium és a hitelezők bizottságának közös közleménye szerint a felek megerősítették, céljuk az ukrajnai hiteltranzakció mielőbbi lezárása.

A hitelek átütemezése az Ukrajnának nyújtott nemzetközi segélyprogram része, azonban a hitelezőkkel folytatott tárgyalások több mint három hónap elteltével sem vezettek eredményre. Kijev azzal fenyegetőzött, hogy moratóriumot hirdet a hitelek után esedékessé váló kifizetésekre, amennyiben a szóban forgó, körülbelül 20 milliárd dollárnyi hitelkötvény birtokosai nem hajlandók mielőbb megkezdeni a tárgyalásokat, amelyeken a Pénzügyminisztérium az adósság 40 százalékának leírására, a törlesztés futamidejének meghosszabbítására és a kamatok csökkentésére tett javaslatot.

A hitelezők viszont azt állítják, hogy Ukrajna a hitel főösszegének csökkentése nélkül is eleget tud tenni a Nemzetközi Valutaalap elvárásainak, és ennek szellemében fogant saját, az IMF szempontjait figyelembe vevő javaslatukat még májusban letették az ukrán kormány asztalára.

A hrivnya további erősödése ellen hathat ugyanakkor, hogy az NBU július 9-én újabb két pénzintézetet - a kijevi Radikal Bankot és a szumi Sztolicsnij bankot - nyilvánított fizetésképtelennek. Ezzel a jegybank közlése szerint Ukrajnában a fizetésképtelenné vált bankok száma 11-re nőtt a július 10-i állapotok szerint, 49 pénzintézet pedig felszámolás alatt áll. Az országban jelenleg 129 bank működik, nem számítva azokat, amelyekben ideiglenes központi igazgatást vezettek be.

Az elmúlt hét eseményeihez tartozik, hogy ismertté vált: veszélybe került 3,2 milliárd dollár hitel folyósítása Ukrajnának az IMF-től és a Világbanktól, az ukrán parlament ugyanis még mindig nem fogadott el öt olyan jogszabályt, amelyek megszületését korábban a pénz folyósításának feltételéül szabták. A képviselőknek egy hetük maradt arra, hogy pótolják a mulasztást.

(zn.ua/unian.ua/Kárpátalja)