Folytatódik az alkotmánymódosítás előkészítése

2015. július 13., 16:30

Az Alkotmányozó Bizottság keretében működő, az igazságügy és a köztes intézmények reformját előkészítő csoport elkészült az alkotmányreformnak az igazságügyre vonatkozó részével – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A csoport most szakértőkkel konzultál a tervezetről – közölte Olekszij Filatov, az elnöki adminisztráció elnökének helyettese, aki egyben a csoport vezetője is.

„Jelenleg konzultációkat folytatunk a Velencei Bizottság szakértőivel, illetve más nemzetközi szakértőkkel és tanácsadókkal, hogy előkészítsük a végleges javaslatot az alkotmánymódosítási tervezetnek az igazságügyet érintő részéről az Alkotmányozó Bizottság számára” – mondta el Filatov.

A javasolt módosítások változásokat irányoznak elő a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács megalakítását illetően, s egyben nagyobb hatáskörrel ruháznák fel a bírói testületnek a politikai befolyástól való függetlenítése érdekében. Az Ukrajinszka Pravda úgy tudja, a módosítás értelmében a bírákat a jövőben pályázati úton neveznék ki, magasabb követelményeket támasztanának a jelöltekkel szemben az életkort és a szakmai gyakorlatot illetően, illetve további normákat vezetnének be az általános joghatóságú bíróságok bíráinak függetlensége védelmében. Ugyanakkor megkönnyítenék a bírók felelősségre vonását (az úgynevezett funkcionális immunitás bevezetésével) jogsértés esetén.

A portál emlékeztet, hogy az Alkotmányozó Bizottság június 26-i ülésén már jóváhagyta az alaptörvény módosításának a hatalom decentralizációjára vonatkozó részét.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)