Megegyeztek Görögország ügyében

2015. július 13., 17:02

Donald Tusk Twitter-oldalán közölte: az újonnan kidolgozott, Görögország megsegítésére szolgáló programtervezet működésre kész. Az egész éjszaka folyó brüsszeli tárgyalás során mind a 19 részvevő fél kétségtelenül egyetértett a koncepcióval – írja a The Guardian.

A görög kormány és az eurózóna hitelezői egyezségre jutottak a maratoni, 17 órás tárgyalás után Görögország megsegítésével kapcsolatban. Az egyezmény elérhetővé teszi a görögök számára, hogy ismét pénzt kapjanak az Európai Uniótól, így nem kell lecserélniük az eurót saját valutára.

A tárgyalás akkor vált éjszakába nyúlóvá, amikor az európai vezetők konfrontálódtak Alexis Cipras görög miniszterelnökkel, mivel a megszorító csomag, amelyről szó volt, magával vonná Görögország gazdasági függetlenségének feladását is.

A feszült hétvége folyamán, amely Európa két részre szakadásával fenyegetett, a brüsszeli eurózóna-csúcstalálkozón a német kancellár, Angela Merkel, a francia elnök, François Hollande ultimátumot nyújtott be Ciprasnak, amely egy olyan drákói megszorítás-sorozatot tartalmaz feltételként, amellyel Görögország elkerülheti a csődöt, és továbbra is az eurozónában maradhat.

(theguardian.com)