Meghosszabbítható-e a hároméves gyermeknevelési szabadság?

2015. július 15., 09:40 , 757. szám

„Mi szükséges a gyermeknevelési szabadság meghosszabbításához, amikor lejárt a három év, s vajon ebben az esetben megőrizhetem-e az állásomat és a fizetésemet?”

– A szabadságolás kérdéskörét Ukrajna munkatörvénykönyve és Ukrajna törvénye a szabadságolásról (a továbbiakban: a Törvény) szabályozza.

A jogszabályok Ukrajnában a következő lehetőségeket biztosítják a nők számára szabadságuk meghosszabbítására azt követően, hogy gyermekük elérte a hároméves kort:

a) a nőt foglalkoztató vállalatnak jogában áll saját költségére további részben fizetett szabadságot biztosítani a számára, vagy hosszabb időtartamú fizetetlen gyermeknevelési szabadságra engedni őt (lásd a Törvény 18. paragrafusának 2. részét!);

b) azok a dolgozó nők, akiknek két vagy több 15 évesnél fiatalabb, vagy rokkant gyermekük van, továbbá a gyermekkortól rokkant (I. A rokkantsági csoportba tartozó) személyek édesanyái, a gyermeküket egyedül nevelő anyák, illetve azok, akik gyermeket, esetleg az I. A rokkantsági csoportba tartozó, gyermekkortól rokkant személyt vettek gondozásba, évi tíz naptári nap (az ünnep- és munkaszüneti napokat nem számítva) fizetett pótlólagos szabadságra jogosultak (lásd a Törvény 19. paragrafusának 1. részét!);

c) kötelezően megadandó a munkavállaló anya kérésére a fizetés nélküli szabadság, amennyiben a gyermek otthoni gondozást igényel; ennek időtartamát orvosi vélemény határozza meg, de legfeljebb a gyermek hatéves koráig tarthat, vagy amennyiben a gyermek I. típusú diabéteszben szenved (inzulinfüggő) – legfeljebb 16 éves koráig; illetve, ha A alcsoportos rokkant gyermekről van szó – 18 éves koráig (lásd a Törvény 25. paragrafusának 1. részét!);

d) a Munkatörvénykönyv 179. paragrafusának 4. része is úgy rendelkezik, hogy a vállalatok, intézmények és szervezetek saját forrásaik terhére biztosíthatnak a nőknek hosszabb időtartamú részben fizetett vagy fizetetlen gyermeknevelési szabadságot. Ilyenkor azonban a szabadság megadásához szükséges a munkaadó hozzájárulása.

A fizetetlen szabadság idejére fizetés nem jár ugyan, de a munkaviszony fennmarad, a szabadságon töltött idő így beleszámít a nyugdíjbiztosítási időbe.

hk