Zarándokút a nagyságos fejedelem nyomában

A szabadság szeretete és a vágy

2015. július 15., 10:00 , 757. szám

Július 7. és 9. között II. Rákóczi Ferenc életének főbb állomásait kereste fel egy csapatnyi diák Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola megalapítója társaságában.

A diákok jutalomként nyerték el a Felvidéket és Kárpátalját is érintő utazás lehetőségét, mert sikeresen szerepeltek a Keresztény Élet hetilap, a Lakiteleki Népfőiskola és a Lakiteleki Eötvös Iskola által meghirdetett A Nagyságos Fejedelem, II. Rákóczi Ferenc élete és kora címet viselő, Kárpát-medencei általános és középiskolás diákok számára meghirdetett csapatversenyen. A verseny 2015 márciusában a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezett döntőjébe három írásbeli forduló után a legjobb csapatokat hívták meg, s akik itt is kiemelkedő eredményt értek el, azok kísérőikkel együtt részt vehettek a zarándokúton. Az Országgyűlés ez év márciusában határozott arról, hogy minden év március 27-én megemlékeznek fejedelmünkről annak születésnapján. Ehhez kapcsolódott a verseny és az utazás is.

A 40 diák és kísérőik Lakitelekről indultak. Kassára ugyanazon időpontban értek, amikor a Rákóczi Szövetség szervezésében 350 fiatal érkezett a városba, hogy megismerkedjen annak nevezetességeivel, többek között a Rákóczi koporsóját őrző Szent Erzsébet-főszékesegyházzal. Hozzájuk csatlakozott Lezsák Sándor és csapata. Ugyanezen estét pedig már a Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Egészségügyi Gyermekotthonban töltötték.

Július 8-án, a zarándoklat második, Kárpátalját érintő napján a csapat elsőként az ungvári várba látogatott el, ahol annak belső udvarában lerótta tiszteletét Rákóczi hűséges társa, Gróf Bercsényi Miklós és felesége, Csáky Krisztina szobra előtt. Majd felkeresték Munkács várát és a Rákóczi-kastélyt, a Rákócziak egyik fő rezidenciáját. Tiszaújlakon az egykori Sóház épülete és a Turul-emlékmű előtt koszorúzott a társaság, majd megtekintette Beregszász nevezetességeit, emlékhelyeit, így a római katolikus templomot, Szent István mellszobrát, Petőfi Sándor szobrát, az egykori Úri Kaszinó és a Megyeháza épületét. Beregszászi látogatásukat pedig a nagyságos fejedelem nevét viselő magyar főiskolán zárták, ahol megkoszorúzták Zrínyi Ilona és Rákóczi Ferenc szobrát. A zarándokokat Kárpátalján a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület felkérésére Molnár László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség idegenvezetéssel foglalkozó kulturális titkára kalauzolta.

A Rákóczi-zarándokok Beregszászt követően Tarpa, Túristvándi és Miskolc településeket érintve tértek haza zarándokútjukról.

„Cum Deo pro Patria et Libertate – Istennel a hazáért és a szabadságért.” Rákóczi Ferenc ezen jelmondata legtöbbünk számára ismert. De emlékezzünk egy fennmaradt üzenetére is: „Üzenem a jövőbeli gyermek nemzedéknek Magyarországon, hogy tiszteljék hazájukat és becsüljék, hogy ezen a földön élhetnek. Őrizzétek meg értékeit és emlékeit! Beszéljetek róla úgy, mintha kincs lenne!”

„Nem félek kinyilatkoztatni ..., hogy egyedül a szabadság szeretete és a vágy, hazámat felmenteni az idegen járom alól, volt a célja minden tettemnek. Ha számkivetésbe megyek, megmarad a remény, mert utolsó leheletemig megőrzöm a nép szeretetét, a mely a nép szívében mindig élni fog irántam.”     II. Rákóczi Ferenc

Espán Margaréta