A PSZ szóvivője szerint saját felelősségükre cselekszenek a bujkáló embereik

2015. július 17., 16:20

Saját felelősségükre cselekszenek a Jobboldali Szektornak (PSZ) a Munkács környéki erdőkben rejtőzködő fegyveres tagjai, mert a hatóságok nem biztosították a szervezet korábban elfogott két emberével szemben indított eljárás átláthatóságát – jelentette ki pénteken Andrij Saraszkin, a PSZ katonai szervezetének, az Önkéntes Ukrán Hadtestnek (DUK) a sajtószóvivője a 112.ua kijevi tévécsatornának nyilatkozva.

Saraszkin közölte, úgy tudja, az összekötőcsoport néhány napja felvette a kapcsolatot az általa csak „fiúkként” említett fegyveresekkel. Hozzátette, kezdetben azt mondták, hogy leteszik a fegyvert, ha biztosítják a nyomozás lefolytatásának átláthatóságát és az eljárás szabályosságát. „Most ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy a vallomástételre kész (hétfőn őrizetbe vett) harcosaink ügyében előzetes értesítés és ügyvédek nélkül kezdődött el a bírósági eljárás, és egyoldalú döntés született. Ezért úgy gondolom, a (Munkács környéki erdőkben rejtőzködő) embereink saját felelősségükre cselekszenek, azt remélve, hogy történelmi összefüggésben minden körülményre fény fog derülni, annál is inkább, mert már vannak, akik tanúvallomást tehetnek” – mondta.

Saraszkin azt is kijelentette, hogy a PSZ nem törekszik polgárháború kirobbantására. Mint fogalmazott, „az a legfontosabb, hogy bizonyítsuk a társadalomnak, mi semmiképpen nem törekszünk polgárháború kirobbantására, és a fegyveres ellenállás folytatására”. Megjegyezte, a PSZ a figyelmet kelti fel, a gonoszság ellen harcol, és nem törekszik az ukrajnai helyzet destabilizálására. „Ebből adódóan a konfliktus eszkalálása – és ez a hivatalos álláspontunk – nem megengedhető, arra törekszünk, hogy megszűnjön a mostani feszültség” – hangoztatta a PSZ-szóvivő.

A hét végi, három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzésben, amely a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között robbant ki Munkácson – vélhetően a csempészpiac újrafelosztása körüli ellentétek miatt –, különböző jelentések szerint a PSZ 12–17 tagja vett részt. A város melletti autóúton rendőrökkel vívott tűzharc után a PSZ mintegy tíz fegyverese a közeli erdőbe menekült. Először Lavki (Lóka) faluban barikádozták el magukat, majd a bekerítésből kitörve Boboviscse (Borhalom) község felé vonultak.

Csütörtök reggeli kárpátaljai sajtóközlések szerint a fegyvereseket jelenleg Liszarnya (Erdőpatak) községnél keresik nagy erőkkel. A hatóságok szerdán azt közölték, hogy a kutatást egy 40 négyzetkilométer kiterjedésű erdős területen folytatják – az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) csütörtökön közzétett adatai szerint – hat bujkáló fegyveres után a Munkácsi járásban.

(MTI/Kárpátalja)