Az Egyesült Királyság és Ukrajna az orosz propaganda ellen

2015. július 18., 21:28

Ukrajna miniszterelnöke szerint a „Goebbels stílusú” orosz propaganda aggodalommal tölti el az „egész civilizált világot”.

Ukrajna miniszterelnöke az Egyesült Királyságba tett munkalátogatás során kétoldalú együttműködési megállapodást kötött a brit kormánnyal, melynek célja az orosz propaganda megfékezése – hivatkozik az ukrán kormány titkárságának információs és kommunikációs részlegére az UNIAN.

A miniszterelnök elmondta, eltekintve a kelet-ukrajnai orosz offenzívától, Ukrajnán belül egy másik veszélyes fegyver is bevetésre került: a goebbelsi stílusban működő orosz propaganda, amely jelenleg is terjed az egész világon. A politikus kitért az éppen zajló hibrid háborúra, amely – véleménye szerint – nemcsak az Európai Uniót, hanem a civilizált világot is fenyegeti.

A politikus elmondta, a brit partnerek segítségével mind a belföldi, mind a külföldi kommunikáció megváltoztatásra kerül. Lényege nem más, mint az orosz információs agresszió visszaverése.

Az orosz propaganda elleni harc egyáltalán nem új keletű sem az ukránoknál, sem pedig a briteknél. A kijevi hatóságok az év elején már létrehoztak olyan egységeket, amelyek arra hivatottak, hogy felvegyék a harcot az orosz dezinformátorokkal. A britek szintén megtették a szükséges lépéseket: a The Guardian brit hírportál szerint a brit hadsereg 1500 fős „közösségi médiaalakulatot” hozott létre, hogy elfojtsa az információs csatornákon zajló nem konvencionális hadviselési típusokat. Az intézkedések egyáltalán nem tűnnek fölöslegesnek. A The Guardian egyik írásában –amely megjelent magyarul több magyar hírportálon is – két olyan orosz személyről ír, akiknek az volt a feladatuk, terjesszék az orosz kormánypropagandát váltott műszakban, a nap 24 órájában. Feketén dolgoztak, beszámolójuk szerint az őket kiképzők rendelkeztek angol nyelvű részleggel és természetesen a lehető legnagyobb titoktartásban kellett működniük. Módszereik között megtalálható a nyugati és ukrán vezetőket gúnyoló, és/vagy megalázó, vagy éppen Putyin szellemességét, igazságosságát, határozottságát „reklámozó” mémek gyártása.

Tehát elmondhatjuk, hogy lényegében szükséges felvenni – kesztyű helyett – a billentyűzetet egy ilyen online információs háborúban, a kérdés már csak az, hogy Ukrajna miniszterelnöke orosz propaganda-tisztázó kommunikációt akar, vagy ellenpropagandát, amely hasonló az orosz szabványhoz, csak a mémek szólnak másról, mert ha az utóbbi, akkor a polgárok maradnak félretájékoztatva.

(uatoday.tv./theguradian/origo/hvg/szr)