Civilekre támadtak katonák Ókemencénél

2015. július 22., 11:59 , 758. szám

A média beszámolói szerint vasárnap este az Ungvárhoz közeli Ókemencén (Kamjanica) incidens történt helyi lakosok és az Ukrán Nemzeti Gárda katonái között.

Az MTI összefoglalója szerint a konfliktus azért robbant ki, mert a főúton haladó egyik autó utasa felfelé tartott középső ujjával illetlen gesztust tett az egyenruhások felé, akik páncélozott terepjáróikkal egy bekötőúton álltak. A katonák feltartóztatták a gépkocsit, utasait kiráncigálták, a földre teperték és megrugdosták. A helyszínen csődület támadt, a bámészkodókat felháborította, hogy a katonák az egyik terepjáró toronygéppuskájának a csövét demonstratív módon a tömegre szegezték. A helyi lakosok, akik szerint a gárdisták részegek voltak, a „szégyen” szót skandálták a katonák felé.

A mukachevo.net szerint a konfliktus, amelyről videofelvétel is készült, a vasúti átjárónál robbant ki, állítólag azért, mert a felsőbbrendű úton közlekedő BMW típusú személygépkocsi vezetője nem adott utat a Perecseny irányából egy alsóbbrendű úton érkező katonai járműoszlopnak. Egy szemtanú szerint a gárdisták figyelmen kívül hagyva az útjelző táblákat úgy döntöttek, hogy a BMW akadályozza az áthaladásukat, s bár meg tudták volna kerülni, követelni kezdték, hogy húzódjon félre. A BMW utasa hiába igyekezett elmagyarázni, hogy a lezárt sorompó miatt nem tudnak félreállni, a vezetővel együtt kirángatták a járműből, majd a földre teperték, és ütlegelni kezdték őket a katonák. A tanúk szerint legalább az egyik gárdista ittas volt.

(MTI/mukachevo.net/hk)