Mit tegyen, akit megfenyegettek?

2015. július 22., 10:17 , 758. szám

„Egy férfi bántalmazással fenyegetett meg engem és a családomat. Feljelentést tettünk a rendőrségen, de nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez elég. Mit lehet tenni még hasonló helyzetben?”

– Helyesen jártak el, hogy feljelentést tettek a rendőrségen, hiszen már önmagában annak is visszatartó ereje lehet, ha a fenyegető tudomást szerez a feljelentésről. Ukrajna büntetőtörvénykönyve 129. paragrafusa értelmében, amennyiben beigazolódik a fenyegetés ténye, a fenyegetőre két év szabadságkorlátozást, vagy négytől hat hónapig terjedő elzárást, esetleg két évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki büntetésként a bíróság.

Fontos, hogy legyenek tanúk, akik jelen voltak a fenyegetés elhangzásakor, akik meg tudják erősíteni a történteket. Feljelentésük nyomán a rendőrségnek ellenőriznie kell a tényeket, meg kell állapítania a fenyegető személyazonosságát, bizonyíték hiányában azonban el fogják utasítani a további eljárást.

Amennyiben feljelentésükre azt a választ kapják a rendőrségtől, hogy bizonyíték hiányában nem indítanak eljárást, panasszal élhetnek e határozat ellen az ügyészségen.

hk