Új kormányzója és rendőrfőnöke van Kárpátaljának

2015. július 22., 12:11 , 758. szám
Petro Porosenko és Hennagyij Moszkal

Múlt szerdától Hen­na­gyij Moszkal személyében új elnöke van a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatalnak. A kormányzót Ungváron Petro Porosenko ukrán elnök iktatta be, aki több helyi személyi változást is bejelentett, és a csempészés elleni kemény fellépést helyezett kilátásba.

A megye előző kormányzója, Vaszil Hubal utolsó sajtótájékoztatóján a menesztéséről azt mondta, hogy munkájával nem adott rá okot. „A munkácsi események nem használnak sem Kárpátaljának, sem Ukrajnának. De meg kell állapítanom: mindazzal kapcsolatban, ami ezeket az eseményeket megelőzte, figyelmeztettük a rendvédelmi szerveket, figyelmeztettük Kijevet. Sajnos, senki nem hallgatott meg bennünket” – emlékeztetett. A volt kormányzó azt is bejelentette, hogy benyújtotta lemondását mindegyik kárpátaljai járási állami közigazgatási hivatal elnöke.

A Porosenko elnök által beiktatott új kormányzó 2001–2002-ben már betöltötte ezt a tisztséget. Előtte, 1995 és 1997 között a kárpátaljai rendőrség parancsnoka volt, és jelentős eredményeket ért el az akkor Kárpátalján virágkorát élő szervezett bűnözés elleni harcban – idézi fel az MTI.

Hennagyij Moszkal kormányzói kinevezését megelőzően a Luhanszk megyei katonai-polgári kormányzat vezetőjeként tevékenykedett. Az Ukrajinszka Pravda rámutat, Moszkal ez utóbbi minőségében küzdött a demarkációs vonalon keresztül folyó csempészés ellen.

Az Ungváron, a megyei kormányzati épületben elmondott beszédében az államfő nagyra értékelte Moszkal eddigi Luhanszk megyei tevékenységét. Kiemelte, az új kormányzó sikerrel igazgatta az ügyeket a frontvonal legveszélyesebb pontjain. Hangsúlyozta, hasonlóan eredményes munkát vár el Moszkaltól új tisztségében Kárpátalján is. Porosenko azt mondta, Kárpátalján – az egyébként rendőrtábornok – „Moszkal kinevezését valamennyi rendvédelmi szerv megtisztulásának kell követnie, kivétel nélkül”.

A hét végi munkácsi eseményekről szólva Porosenko elképesztőnek nevezte, hogy a kelet-ukrajnai fronttól 1200 km-re, az ország legnyugatibb részében magukat hazafiaknak mondó emberek nehézfegyverekből tüzelnek. Úgy vélte, itt Ukrajna hátba támadásáról, a helyzet destabilizálására irányuló kísérletről van szó, hangsúlyozva, hogy a munkácsi események mély sebet ejtettek az ország nemzetközi tekintélyén.

A munkácsi fegyvereseket terroristáknak és banditáknak nevezve Porosenko kijelentette: „tűzzel-vassal fogom kiirtani az olyan jelenséget, mint a törvénytelen fegyveres szervezetek”. Mint mondta, hamarosan olyan törvénytervezetet terjeszt a parlament elé, amely az utcán fegyverrel megjelenő minden személyt, aki nem rendvédelmi szervezet tagja, terroristának fog minősíteni. Emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján már az 1990-es években szorosan összefonódott a rendőrség és az alvilág. Úgy vélte, efölött tovább nem szabad szemet hunyni.

Az elnök kíséretében lévő Arszen Avakov belügyminiszter bejelentette, a Kárpátaljai Megyei Rendőrség parancsnokává Szerhij Knyazevet nevezte ki. Porosenko ugyanekkor azt közölte, hogy csütörtökön Oleh Vo­jevodin ezredest nevezi ki az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátaljai Megyei Főosztályának élére. Jelezte, leváltotta a munkácsi és csapi határőregységek parancsnokait.

Avakov a kárpátaljai rendőrség testületének szombati ülésén mutatta be új vezetőjüket. A belügyminiszter ebből az alkalomból elmondta, hogy Szerhij Knyazev „harci tapasztalatokkal” rendelkező ember, aki korábban Mariupolban, azt megelőzően pedig Kijev megyében irányította a bűnügyi rendőrséget, s egyébként is „egész életét a bűnüldözésnek szentelte”.

Az eseményen jelen volt Hennagyij Moszkal kormányzó, aki beszédében elmondta, hogy a korábbi megyei vezetés alatt a Jobboldali Szektor (PSZ) felfegyverzett embereinek szabad bejárásuk volt a megyei állami közigazgatási hivatal és a megyei rendőrség épületébe. A fegyveresek rendszeresen pénzt követeltek Szerhij Saranics korábbi megyei rendőrparancsnoktól és Vaszil Hubal korábbi kormányzótól, aki szerinte alkalmanként 10–10 ezer dollárt fizetett a PSZ kárpátaljai szervezetének. Moszkal közlése szerint a PSZ a pénzt azon a címen követelte, hogy a megyei vezetők sok pénzhez jutnak korrupciós ügyletekből, ezért osztozkodniuk kell.

Az UNIAN a belügyi tárca sajtószolgálatára hivatkozva azt írja, hogy Szerhij Saranics leváltott rendőrparancsnokot a Belügyminisztérium bűnügyi részlegének helyettes vezetőjévé nevezik ki Kijevbe. A kinevezés miatti felháborodásra és bírálatokra válaszul Arszen Avakov utóbb azt mondta, Saranics új megbízatása valójában lefokozás.

(MTI/unian.ua/pravda.com.ua/mukachevo.net/zzz)