Végrendelet vagy ajándékozás?

2015. július 22., 10:20 , 758. szám

„Férjemmel és két gyermekünkkel édesapám családi házában élünk. Van két idősebb testvérem, akik már évekkel ezelőtt elhagyták a közös otthont. Nagyanyám, apám édesanyja is jó egészségnek örvend. Édesapám, a ház egyedüli tulajdonosa elhatározta, hogy rám íratja az ingatlant. Hogyan teheti ezt meg úgy, hogy az eljárás törvényes legyen, és senkinek se lehessen kifogása ellene? Például mi a jobb: végrendelkezni vagy ajándékozni? Mire lesz szükség mindehhez?”

– Adott esetben a végrendelet és az ajándékozás is megfelelő megoldás lehet.

Ami az öröklést illeti, Ukrajna Polgári törvénykönyvének (Ptk.) 1217. paragrafusa értelmében örökölni a törvény szerint, vagy végrendelet alapján lehet. A törvény szerinti öröklés esetén a hagyaték a törvényben megállapított rendnek megfelelően, a Ptk. 1261–1265. paragrafusaiban rögzített öröklési sorrend alapján száll át az örökösökre. Az önök esetében jelen helyzet szerint a családi ház a hagyaték többi részével együtt az örökösök első köréhez tartozó személyek, tehát az örökséghagyó édesanyja és gyermekei, illetve a felesége (amennyiben van) között oszlana meg.

Amennyiben édesapja a családi házat egyedül önre szeretné hagyni, végrendeletet kell összeállítania, mert ilyenkor az örökséggel kapcsolatos jogok és kötelezettségek az elhunyt természetes személyről (az örökséghagyóról) annak halálakor a végrendeletben feltüntetett személyre vagy személyekre (az örökösökre) szállnak át. Tekintetbe kell azonban venni, hogy a végrendelet nem zárja ki az öröklésből azokat a személyeket, akiket a törvény szerint kötelező rész illet meg a hagyatékból. Az örökséghagyó kis- és fiatalkorú, valamint munkaképtelen gyermekei, munkaképtelen özvegye és munkaképtelen szülei a végrendelet tartalmától függetlenül jogosultak annak az örökségrésznek a felére, amely abban az esetben illette volna meg őket, ha nem készül végrendelet, tehát törvény szerinti öröklésre kerül sor.

A fentieket figyelembe véve az önök esetében az ajándékozási szerződés tűnik a legjobb megoldásnak. A Ptk. 717. paragrafusa értelmében ajándékozási szerződés esetén az egyik fél (az ajándékozó) átadja, vagy kötelezettséget vállal, hogy átadja a jövőben ingyen a tulajdont (az ajándékot) a másik fél (a megajándékozott) birtokába.

A Ptk. 719. paragrafusának 2. pontja kimondja, hogy az ingatlantulajdonra vonatkozó ajándékozási szerződés írásban köttetik, s közjegyző által hitelesítendő. Közjegyzőhöz kell tehát fordulniuk, bemutatva az alábbi dokumentumokat: a felek személyi igazolványát, az adószámaikról kiállított igazolásokat, az elidegenítendő ingatlan tulajdonjogát igazoló dokumentumokat (például a tulajdonjogról kiállított igazolás, adásvételi szerződés, ajándékozási szerződés, igazolás az örökséghez való jogról stb.). Emellett szükség lesz az ingatlanjog-nyilvántartó szolgálat igazolására, és a családi ház lakóiról az ajándékozási szerződés közjegyzői hitelesítésének napján kiállított igazolásra (№3).

Az adományozó feleségének a tulajdon elidegenítéséhez való írásos hozzájárulását szintén fel kell mutatni (közjegyző által hitelesítve), amennyiben a szóban forgó tulajdon a házasság idején keletkezett, s ilyenkor a házasságlevelet is mellékelni szükséges.

Ukrajna törvénye az állami illetékről 3. paragrafusa értelmében a lakóingatlan elidegenítésére vonatkozó szerződés hitelesítéséért a szerződési érték egy százalékának megfelelő, de legalább az adózatlan havi minimális jövedelem összegével megegyező állami illetéket kell leróni.

Ugyanakkor Ukrajna Adótörvénykönyve 174. paragrafusa értelmében önnek nem kell adót fizetnie a szóban forgó tulajdon elfogadása után, hiszen az adományozó (örökséghagyó) családtagja, első fokú rokona.

hk