Zöldségkárosító hernyók

2015. július 22., 10:08 , 758. szám

A legveszélyesebb kártevő hernyók a bagolylepkék lárvái, mindegyik fajuk több zöldségfélén károsít.

A hernyók egy része a növények levelét (káposzta-bagolylepke, gamma-bagolylepke), míg más részük a növények termését (gyapottok-bagolylepke) károsítja. Ott, ahol tömegesen jelennek meg, rendszerint súlyos károkra kell felkészülni. A bagolylepkék mellett a fehérlepkék közé tartozó káposztalepke lárvái a káposztafélék levelének rágásával szintén számottevő kárt okoznak.

A káposzta-bagolylepke

Soktápnövényű, általánosan elterjedt kártevő. A káposztaféléken kívül számos lágyszárú zöldségfélén is károsít, de vitathatatlanul a káposzta a legjelentősebb tápnövénye. A fiatal növények leveleinek lyuggatásával, megrágásával akadályozza azok fejlődését. Az idősebb hernyók fénykerülővé válnak, és amennyiben a káposzta már fejesedik, behúzódnak a fej belsejébe. A károsított káposztafej gyakran rothadásnak indul.

Évente két nemzedéke fejlődik ki a kártevőnek. Az első nemzedék imágói május második felében, illetve június elején, majd a második nemzedéké július végén, augusztusban rajzanak. A levélre lerakott tojásokból kikelt lárvák kezdetben a külső leveleken károsítanak, majd miután fénykerülővé váltak, a fejbe, vagy nappalra a talajrögök közé húzódnak. A kifejlődött lárvák a talajban bábozódnak.

A gyapottok-bagolylepke

Soktápnövényű kártevő. Legkedveltebb tápnövényei a kukorica, a zöldbab, a szegfű, a gerbera, a krizantém, a paradicsom és a paprika. A növények generatív részeit károsítja. A paprikánál és paradicsomnál a bogyóba lyukat rágnak, a károsított termés gyakran elrothad. A másodvetésű zöldbabon a hüvelyen okozott kár szintén jelentős. Az utóbbi esztendőkben a mediterrán területekről felhúzódva a takarmány- és cse­me­ge­kukoricában, zöldbabban, paradicsomban, paprikában augusztus és szeptember hónapokban okozott károkat.

Védekezés

A lepkék repülését követően, néhány nap elteltével történik meg a tojások lerakása, majd egy hét elteltével a lárvák kelése. A növényállomány tüzetes átnézésével a kikelt lárvák jelenléte megfigyelhető. Áttelelése növényházi körülmények között és szabadföldön is lehetséges. Táblaszintű előrejelzés nélkül a gyapottok-bagolylepke elleni hatékony védelem nem valósítható meg. Növényházban viszont az elhúzódó rajzás miatt csak többszöri permetezés nyújt védelmet.

A védekezést nehezíti az a körülmény, hogy a károsítás időszaka többnyire a termésszedés időszakára esik, így az élelmiszer-egészségügyi várakozási idő betartására figyelemmel kell lenni.

A védekezés hatékonyságát meghatározza a kezelés időben történő elvégzése. Ehhez ismernünk kell a lárvák tömeges megjelenésének idejét. A kezelés akkor eredményes, ha a fiatal hernyók a rovarölő szerrel még a növénybe hatolás előtt találkoznak.

A bagolylepke-hernyók ellen felhasználható készítmények:

Készítmény              Dózis

Bi 58 EC                  0,6-0,1 l/ha

Sherpa                    0,2 l/ha

Decis 2,5 EC           0,4 l/ha

Karate 5 EC            0,4-,6 l/ha

Bancol 50 WP         0,6 kg/ha

Unifosz 50 EC         0,1 %

Nomolt 15 SC          0,4 l/ha

A káposztalepke hernyója a káposztaféléken károsít. A fiatal és az idősebb lárvák egyaránt a levelekben tesznek kárt. Gyakran nagy kiterjedésű lyukakat rágnak a levélen és nem ritka, hogy csak a vastag levélerek maradnak meg. Mivel a hernyók nem fénykerülők, így észlelésük és a védekezés könnyebb, mint a káposzta-bagolylepke esetében.

Fiatal hernyók ellen hatásosak a fenti készítmények.

Őrhidi László,
nagydobronyi gazdálkodó, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadója