Medvegyev Jugoszlávia sorsával rémisztgette Ukrajnát

2015. július 24., 19:58

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök kijelentette, hogy Ukrajnának „rugalmasságot kell tanúsítania” és autonómiát adni „a Délkeletnek”, különben eltűnhet, akár Jugoszlávia. A moszkvai kormány feje erről a szlovén RTV-nek adott interjújában beszélt – írja az Orosz Föderáció miniszteri kabinetjének sajtószolgálatára hivatkozva az Ukrajinszka Pravda.

Medvegyev kijelentette, hogy az ukrajnai válság mesterséges, melyet egykori és jelenlegi kormányai idéztek elő, nem Oroszország.

Arról biztosított, hogy sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem képes megoldani az ukrán problémát, mivel ezt maguknak az ukránoknak kell megtenniük.

„Asztalhoz kell ülniük és mindenről megállapodni. A kormányzatnak rugalmasságot kell tanúsítania a minszki megállapodások keretében, meghozni azokat a döntéseket, amelyeket meg kell hoznia, beleértve a délkelet-ukrajnai autonómiákkal kapcsolatos döntéseket” – jelentette ki Medvegyev.

„Természetesen a Délkeleten tevékenykedő milíciáknak és politikai erőknek is tanúbizonyságát kell adni a kompromisszumkészségnek, és meg kell egyezniük az ukrán hatalommal. Akkor béke köszönt az ukrán földre” – tette hozzá.

Medvegyev egyúttal kijelentette, hogy „amennyiben ez nem történik meg, egy nagyon szomorú folyamat tanúi leszünk”.

A (helyzet) „most is nagyon szomorú, de valóban drámai jelleget ölthet” – tette hozzá.

Ezzel összefüggésben felidézte Jugoszláviát, megjegyezve, hogy „a fiatalok többsége alig emlékszik már, hogy valaha volt ilyen ország Európa térképén”.

„Csak azért idéztem fel Jugoszláviát, mert remélem, egy bizonyos idő elteltével nem leszünk kénytelenek felemlegetni ugyanilyen összefüggésben, hogy egykor volt egy olyan ország, amelyet Ukrajnának neveztek” – mondta Medvegyev. 

(pravda.com.ua/Kárpátalja)