Diabéteszes edukációs napok Kárpátalján

2015. július 29., 09:29 , 759. szám

Első alkalommal rendeztek diabéteszes oktatói napokat Kárpátalján gyermekek és felnőttek számára. Az ötlet a viski Ambrus családtól származik, pontosabban Ambrus Flórától és kezelőorvosától, dr. Blatniczky Lászlótól. Flóra jelenleg a Debreceni Egyetem orvostanhallgatója, aki maga is küzd a mindennapokban cukorbetegségével. Nemrég jelent meg első könyve Candy címmel, melyben a cukorbetegségének elfogadását írja le. A könyv végkicsengése kezelőorvosa szerint azt sugallja, hogyha megtanulok élni ezzel a bonyolult betegséggel, és jól csinálom azokat a folyamatokat, amelyek naponta szükségesek hozzá, egyszer csak újra elkezdek élni, és visszatérek a világba. Így született a gondolatból tett, és a sok szervezési munkát követően megszervezték az első magyar diabéteszes edukációs napokat vidékünkön. A rendezvényen 15 gyerek vett részt Kárpátalja különböző településeiről, valamint a csütörtöki előadáson a gyermekek szülei is részt vettek. A három nap délelőtt és délután különböző előadások voltak, esténként pedig kötetlen beszélgetésekre került sor. Olyan témákkal ismerkedtek meg, mint A cukorbetegség típusai; Az 1-es típusú cukorbetegség stádiumai; A cukorbetegség akut szövődményei: I. Hypoglycaemia, II. ketoacidózis, együttélés a cukorbetegséggel; Az inzulinkészítmények, és a kezelés  fajtái stb. De természetesen számtalan szabadidős programmal is készültek a szervezők. A rendezvénynek a sajáni Blahodaty szálloda adott otthont, ahol lehetőség volt fürdőzésre is. A Visk Jótékonysági Alapítvány támogatásával a gyerekek lovagolhattak az alapítvány lovardájában, és kipróbálhatták, hogy milyen hintózni. Esténként különböző játékokat szerveztek, valamint közösen tábortüzet is gyújtottak. A rendezvényen jelen volt dr. Dovhanics Ljuba Ivanyivna, a Munkácsi Megyei Kórház endokrinológusa is, aki a kárpátaljai cukorbetegek nagy részét kezeli. A orvosnő nagy örömét fejezte ki, hogy létrejöhetett ez a rendezvény, hiszen fontos, hogy a magyar ajkú gyermekek pontosan megértsék, mik azok a szükséges tevékenységek, amelyeket naponta el kell végezniük saját maguk érdekében.

Dr. Blatniczky László, a Budai Gyermek Diabetológia Centrum vezetője a rendezvény kapcsán elmondta: „Tudtuk azt, hogy sokat tudnak az itteniek, de azt az ellentmondást muszáj feloldani, hogy az ő kezelőorvosuk ukrán, így sajnos, sokszor mégsem értenek meg mindent. Ezért jött az ötlet, hogy rendezzünk egy magyar nyelvű kurzust a családoknak, hogy mire a gyerek 15–16 éves lesz, teljesen önellátó legyen. Hiszen ez egy olyan betegség, ahol mi mint egészségügyi szakemberek a háttérben vagyunk, mi csak tanácsot adunk a bennük felmerülő kérdésekre. Mivel a nap 24 órájában történhet velük valami, ezért meg kell tanulniuk, hogy önmenedzselők legyenek.”

Ambrus Éva szervező: „ Nagyon fontosnak tartottuk, hogy legyen végre a kárpátaljai magyarok számára is egy ilyen rendezvény, egy közös fórum, hogy a felmerülő kérdésekre választ találjunk, tapasztalatokat cserélhessünk. Azért is van nagy szerepe ennek a rendezvénynek, mert ezeket a gyerekeket egy dolog köti össze, az, hogy cukorbetegek. S itt érzik azt, hogy nincsenek egyedül, vannak mások is, akik hasonló problémákkal küzdenek, s talán könnyebb ezáltal nekivágniuk a mindennapi küzdelmeknek.”

A rendezvény utolsó napján nyílt fórumbeszélgetés volt, majd a jelenlévők átvehették az első kárpátaljai magyar diabéteszes edukációs napokról szóló oklevelet, valamint egy kisebb ajándékcsomagot. A jelenlévők abban maradtak, hogy szeretnék jövőre is megszervezni az alkalmat, remélve azt, hogy addigra több ifjú cukorbeteg is értesül a lehetőségről.

Váradi Enikő