ENSZ: a hétezerhez közelít a halottak száma a Donyec-medencében

2015. július 29., 16:11

Közel hétezren meghaltak, több mint 17 ezren megsebesültek a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kezdete óta – az Ukrajinszka Pravda által ismertetett adatokat Cécile Pouilly, az ENSZ emberi jogi főbiztosi hivatalának szóvivője közölte.

„2014 áprilisának közepétől 2015. július 27-ig legalább 6832 ember (civil és katona) halt meg, s legalább 17 087 személy sebesült meg a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében” – jelentette be a szóvivő. Az adatok tartalmazzák a malaysiai Boeing katasztrófájának 298 áldozatát is – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a számítások megközelítőek, az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kapott adatokon alapulnak.

„Ezek az adatok hiányosak bizonyos földrajzi térségek és időszakok hézagai, valamint az általában nem teljes körű nyilvántartás miatt – hangsúlyozta Pouilly.

Szavai szerint az ukrajnai emberi jogi ENSZ-misszió és a WHO úgy vélik, hogy az áldozatok tényleges száma a közöltnél magasabb lehet.

A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata szerint a szóvivő hozzátette: az áldozatok számának növekedése a Donyec-medencei konfliktus egyes időszakaiban nem jelenti azt, hogy ezek az emberek éppen ebben az időben veszítették életüket, csupán a halál nyilvántartásba vételének időpontjáról tanúskodik.

(pravda.com.ua/zn.ua/Kárpátalja)