Hiába keresik az erdőbe menekült fegyvereseket

2015. július 29., 13:52 , 759. szám

Immár több mint két hete keresik a hatóságok a Jobboldali Szektor (PSZ) radikális szervezet fegyvereseit, akik a július 11-i, négy halálos áldozatot és több sebesültet követelő munkácsi lövöldözés után a város környéki erdőkbe menekültek.

A mukachevo.net portál arról számol be, hogy az elmúlt egy hétben elsősorban a Nagybereznai járásra korlátozták a keresést, mindenekelőtt a Javornik (Iharos)-hegy térségére és a környező falvakra, valamint részben a Perecsenyi járásra. Külön ellenőrző pont működik az Uzsoki-hágón, Kárpátalja és Lemberg megyék határán.

Július 11. után a PSZ fegyvereseit előbb a Munkácshoz közeli Lavki (Lóka) község térségében keresték, ahol még az összetűzés napján látták őket, majd onnan nyugatra, Boboviscsénél (Borhalom) tűntek fel. Ezután a kutatást Liszarnya (Erdőpatak) és Verhnya Viznicja (Felsőviznice) községek térségében folytatták, Lavkitól északra. A munkácsi portál úgy tudja, a rendvédelmi szervek szerint a körözöttek innen északi irányban haladtak tovább kisebb csoportokban, s a Javornyik-hegyen rejtőzködnek, vagyis néhány nap alatt mintegy 40 kilométert tettek meg.

Az sem egészen világos, pontosan hány személy rejtőzködhet még erdeinkben. A sajtóban általában 12–17 főre teszik a munkácsi összetűzésben érintett PSZ-tagok számát. A mukachevo.net azt írja, 13 fegyveresről lehet szó: egyiküket lelőtték, négyen sebesülten kerültek a hatóságok kezére, így elméletileg nyolcan rejtőzködnek továbbra is az erdőben. Hrihorij Osztafijcsuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozati osztályának vezetője viszont július 16-i kijevi sajtótájékoztatóján az MTI szerint azt mondta, hogy hat fegyverest keresnek továbbra is.

Eközben a kárpátaljai médiában az idő múlásával egyre gyakoribbak azok a vélemények, miszerint a körözött fegyveresek már rég elmenekültek a megyéből.

Annyi bizonyos, hogy Mihaj­lo Lanyo parlamenti képviselőnek, a munkácsi  szembenállás másik érintettjének máris bottal üthetik a nyomát. Jurij Tandit, az SZBU vezetőjének tanácsadója az 5 Kanal hírtévé műsorában közölte, hogy az ellenzéki honatya elhagyta az országot, délnyugati irányban lépte át a határt.

„Közülünk senki sem tudta megakadályozni a határátlépésben” – tette hozzá Tandit az Ukrajinszka Pravda szerint, emlékeztetve, hogy a képviselőt egyik szolgálat sem korlátozhatja szabadságában, amíg mentelmi joggal bír.

Az Ukrajinszka Pravda felidézi, hogy július 11-én Munkácson azután tört ki az emberéleteket követelő tűzharc, melybe a rendvédelmi szervek is bekapcsolódtak, hogy a PSZ tagjai találkoztak Lanyóval. A portál szerint a konfliktus hátterében a Mihajlo Lanyo (Népakarat párt) és Viktor Baloga független honatya közötti nézeteltérések állhatnak.

A hatóságok július 13­-án kihallgatták Lanyót, aki utalt arra, hogy Balogának köze lehet a PSZ­-hez Kárpátalján. Baloga szerint viszont a munkácsi konfliktus a PSZ és Lanyo között a csempészés felügyeletéért folytatott harc miatt robbant ki.

(pravda.com.ua/mukachevo.net/MTI/zzz)