Jogosult-e a fiú az apa lakására?

2015. július 29., 09:34 , 759. szám

„Férjem apja lakásért állt sorban a munkásszállóban, ahol lakott, de még azelőtt elhunyt, hogy sor került volna a privatizációra. Jogosult-e a lakásra a fia, ha öt éve élt ugyanott bejelentve?”

Ukrajna törvénye a szállóban lakók lakáshoz való jogának realizálásáról értelmében azok a polgárok, akik nem rendelkeznek saját otthonnal, több mint öt éve jogosan rendelkeznek lakhelybejelentéssel az adott szállóban, s ténylegesen ott is élnek, jogosultak lakóhelyiségek privatizációjára a területi közösségek tulajdonában lévő, s a jogszabályok értelmében privatizálható szállókban.

E törvény hatálya az állami és kommunális tulajdonban lévő szállókra terjed ki, kivéve a gazdasági hasznosításban lévőket, a fegyveres erők irányítása alatt állókat, illetve azokat, amelyek felett a Belügyminisztérium és az állami oktatási intézmények rendelkeznek.

A törvény hatálya nem terjed ki a magántulajdonban lévő szállókra sem, kivéve azokat, amelyeket a privatizáció (vállalatosítás) során létrehozott társaságok alaptőkéjeként jegyeztek be.

hk