Az alkotmánybíróság rábólintott az alaptörvényt módosító indítványra

2015. július 31., 20:52

Az Ukrajna Alkotmányának a hatalom decentralizálására vonatkozó módosításáról című törvénytervezet (regisztrációs szám: 2217a) megfelel az Alaptörvény 157. és 158. paragrafusainak – áll az Ukrajna Alkotmánybíróságának (KSZU) a Legfelsőbb Tanács előterjesztésére vonatkozó, pénteken kihirdetett döntésében, melyet az UNIAN ismertet.

A hírügynökség emlékeztet, hogy a Legfelsőbb Tanács július 16-án utalta az alkotmánybíróság elé a hatalom decentralizálására vonatkozó alkotmánymódosítási tervezetet, annak megállapítását kérve, hogy megfelel-e az az alaptörvény 157. és 158. paragrafusainak.

A KSZU július 27-én kezdte tárgyalni az ügyet, meghallgatva a jelentéstevő Mihajlo Hultaj alkotmánybíró beszámolóját.

A testület döntését ismertetve Vaszil Brincev alkotmánybíró pénteken jelezte: mivel Ukrajnában nem vezettek be rendkívüli helyzetet, s hadiállapotot sem hirdettek, a tervezet megfelel a 157. paragrafus követelményeinek – írja az Ukrajinszka Pravda. A testület ezen kívül úgy véli, hogy az alkotmánymódosítás tárgyalásra bocsátható, mivel a jelenlegi összehívású parlament ülésszakain hasonló változtatásokról még nem tárgyaltak a képviselők, azaz a tervezet a 158. paragrafusban megfogalmazott követelménynek is eleget tesz.

Az alkotmánybíróság ezen túlmenően úgy találta, hogy a tervezet egyetlen pontja sem irányul az emberi és polgári jogok korlátozására vagy megszüntetésére, s az ország területi egységét és függetlenségét sem veszélyezteti.

A KSZU döntését követően az alkotmánymódosító indítványt következő ülésszakának napirendjére tűzheti a parlament, ahol kétharmados többségre, azaz legalább 300 szavazatra lesz szükség az alaptörvény módosításához.

(unian.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)