Hogyan készülsz?

Megmaradni ifjúsági találkozó

2015. augusztus 5., 10:26 , 760. szám

Huszonegyedik alkalommal került megrendezésre ebben az évben a Megmaradni ifjúsági találkozó a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) szervezésében, amelyet minden évben a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének fiataljai, s természetesen minden Isten és vallás iránt érdeklődő, keresztény ifjú számára rendeznek.

A Megmaradni alapot, kapaszkodót kíván nyújtani a kárpátaljai magyar fiatalok (nemcsak görögkatolikusok) számára a Kárpátalján magyarként való megmaradásban, a keresztény értékek melletti kitartásban. Korunkban mindezek különösen nagy fontossággal bírnak. A találkozó témája így mindkét korcsoportban: Hogyan készülsz?

A XXI. Megmaradni ebben az évben korosztályonkénti bontásban zajlott. A fiatalabbak, a 14–16 évesek számára július 30. és augusztus 2. között a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban tartottak foglalkozásokat, előadásokat. Ezek során azokat a kérdéseket, területeket igyekeztek boncolgatni a résztvevőkkel, amelyek az adott korosztály képviselőit leginkább foglalkoztatják, továbbá, hogy hogyan készülnek életük jelenlegi és jövőbeli feladataira.

A találkozó első napja különböző játékokkal, ismerkedéssel telt, másnap pedig Nagyszőlősre kirándult a 110 résztvevő. Felkeresték a Nagyszőlősi 3. Sz. Perényi Zsigmond Középiskolát, megkoszorúzták az egykori ugocsai főispán szobrát, majd megtekintették a nagyszőlősi római katolikus templomot, a Perényi-kastélyt, a Kankó-várat, és az új építésű görögkatolikus templomot. Augusztus elsején a találkozó lelki vezetője, Demkó István vásárosnaményi parókus tartott elmélkedést a fiatalok számára, amelyben a Hogyan készülsz? témát lelki és szellemi értelemben is érintette. Az elhangzottakat aztán kiscsoportos beszélgetések alkalmával beszélték tovább a résztvevők. Az est folyamán bűnbánatra, szentgyónásra is volt alkalom.

A találkozó első része augusztus 2-án hálaadó szentliturgiával zárult.

A nagyobb korosztály tagjai, a 17 évesek és annál idősebbek a Csonkapapi Missziós Központban találkoztak. Az augusztus 3. és 6. között zajlott nagykorosztályos táborban a különböző játékokon, feladatokon, ungvári városnézésen túl Szentesi Csaba tábori lelkész tartott előadást, amelyben többek között a munkáról, hivatásról, házasságról, az ezekre való (fel)készülésről beszélt a fiataloknak.

„És mi megismertük és elhittük az Istennek irántunk való szeretetét. Az Isten szeretet; és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és az Isten is ő benne.” 1 Ján. 4,8.

Espán Rita