A KMKSZ Elnökségének nyilatkozata

2015. augusztus 5., 10:46 , 760. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség határozottan tiltakozik a hadkiegészítő parancsnokság munkatársai által bevezetett törvénytelen módszerek ellen, melyeket az elmúlt hetekben a katonai behívók kézbesítése során alkalmaztak. Felhívjuk az illetékesek figyelmét, hogy a hatályos törvények szerint a behívókat csak a katonaköteles lakhelyén vagy a munkahelyén lehet átadni. A behívók kézbesítése a közúti ellenőrzőpontokon, határátkelőhelyeken vagy közlekedési eszközökön az éppen ott lévő személyek számára az érvényben lévő jogi szabályozás szerint törvénytelen. Szövetségünk határozottan kiáll a jogi előírások maradéktalan betartása mellett. Meggyőződésünk, hogy a katonai hatóságok a mobilizáció során kötelesek betartani az ország törvényeit. Felszólítjuk az illetékeseket, hogy munkájuk során a törvényi szabályozásnak megfelelően járjanak el. Követeljük továbbá, hogy csak azon személyekhez juttassák el – szigorúan törvényes módszerekkel – a behívót, akikre a mozgósítási törvényben megjelölt kritériumok vonatkoznak.

A KMKSZ Elnöksége üdvözli azon politikai törekvéseket, amelyek a hivatásos (szerződéses) katonai szolgálat visszaállítását szorgalmazzák. Meggyőződésünk, hogy a modern európai gyakorlatnak megfelelően, kizárólag hivatásos katonai és rendvédelmi állományt kell létrehozni és fenntartani. A testület szintén üdvözli azt a rendeletet, amely megtiltja a rendőrségi szerveknek a behívók kézbesítésében történő segítségnyújtást.

Szövetségünk aggályosnak tartja, hogy az Ukrajna elnökének aláírásra megküldött önkormányzati választásokat szabályozó törvény szövegébe olyan módosítások is bekerültek, melyekről a parlament nem szavazott, továbbá értetlenül áll azelőtt, hogy az illetékes bizottság miért utasította el Brenzovics László parlamenti képviselő, KMKSZ-elnök törvénymódosító kezdeményezését, mely az érvényben lévő nyelvtörvénynek megfelelően biztosítaná a szavazólapok regionális nyelveken, így többek között magyar nyelven történő elkészítését és alkalmazását, ami nélkül az elfogadott helyhatósági választásokról szóló törvény ellentmond a hatályos nyelvtörvénynek.

a KMKSZ Elnöksége
Ungvár, 2015. augusztus 4.