Nem volt idő unatkozni

2015. augusztus 5., 10:04 , 760. szám

Az elmúlt héten sikeresen lezajlott a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány (GJA) által most ötödik ízben megrendezett Jankovics Mária Alkotótábor és a Nagyberegi Népzenei és Néptánctábor. A nemzeti jelentőségű intézmények sorát erősítő alapítvány 2011 óta létezik és végzi töretlenül a tehetséges gyerekek felkarolását és a tehetségek fejlesztését a művészetek és a folklór jegyében is.

A Jankovics Mária nevének emléket állító alkotótáborba idén 45, a képzőművészet iránt érdeklődő fiatal jelentkezett.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumában zajlott tábor közel egy hete alatt minden délelőtt, korcsoportonkénti bontásban különböző készségfejlesztő foglalkozásokkal telt. Dancs Tünde az akvarellel és a különböző vízbázisú festékekkel, az ezekkel való munkával ismertette meg a fiatalokat, különböző témákat, alkotói technikákat ismertetve. Néger Krisztina a kvillingezés, Oláh Marietta a karaktertervezés és az illusztrációkészítés, a tábor vezetője, Kulin Ágnes pedig a stop motion animáció és a gyurmaanimáció módszere kapcsán tartott foglalkozásokat. A délutáni órákban Kalanics Éva salánki kézműves különböző kézműves-technikákra oktatta a résztvevőket, Dancs Tünde korongozást vezetett, továbbá kipróbálhattak a gyerekek többféle kártya- és táblajátékot és az origamizást is.

A gyakorlati ismereteken kívül elméleti tudásuk bővítésére is volt alkalmuk a fiataloknak. Kulin Ágnes a névadó Jankovics Mária életéről és munkásságáról tartott előadást, aki különösen fontosnak tartotta a gyerekek vizuális fejlesztését, nevelését. Karakteres és ötletes rajzai haláláig színesítették az Irka című gyermeklapot, ezzel is hozzájárulva az olvasók képi világának, kreativitásának fejlesztéséhez. Oláh Marietta a karakterrajzolás tudnivalóiról tartott elméleti szintű bemutatót, amelyben többek között a Szépség és a Szörnyeteg című animációs filmből ismert Szörnyeteg-ábrázolás megalkotásáról, a karakter mitológiai hátteréről, illetve arról is szólt, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venniük az illusztrátoroknak a különböző alakok megrajzolásánál úgy, hogy miközben kezüket a követendő szempontok vezetik, közben saját magukból is beletegyenek valamit a műbe. A hét során a táborozók felkeresték a munkácsi várat, ahol is játékos terepverseny teljesítése közben ismerkedtek a gyerekek a vár felépítésével, történelmi hátterével, a hozzá kapcsolódó legendákkal, s ellátogattak a kenderesi kilátóhoz is, vagyis arra a pontra Munkács városa mellett, ahonnan Feszty Árpád A magyarok bejövetele c. művének vázlatait készítette.

A tábor utolsó estéjén sor került a hét közben készült művek, többek között a táborozók által készített gyurmaanimáció bemutatására.

A Nagyberegi Népzenei és Néptánctábornak idén is a Nagyberegi Református Líceum adott helyet. A hangszeres oktatást a Bürkös Zenekarból ismert Palazsnik László és Nagy Barna, a tábor állandó oktatói, illetve most első ízben Péter Tamás tartotta. Ők hárman vezették a résztvevő diákok számára a hegedű-, furulya-, klarinét-, harmonika- és nagybőgőoktatást. Szilágyiné Tóth Gabriella és Szilágyi László különböző vidékek népi gyermekjátékait oktatta, a Sodró Együttes táncosai, Váradi Enikő és Jakab István pedig néptáncot tanított. A tábor vezetője idén is a Beregszászi Művészeti Iskola tanárnője, Kepics Andzselika volt.

Mester Andrea és Papp Adrienn kézműves-foglalkozásokat tartottak a táborozók számára, hogy a nem tanulással töltött idő hasznosan teljen. Így a népi dallamok és tánclépések mellett különböző kézműves-technikákkal ismerkedett a 49 táborozó, akik között idén ukrán anyanyelvű is akadt. Az oktatók és a kézművesek munkáját a táborban nevelői feladatokat ellátó személyek, a Rákóczi-főiskola nyári gyakorlatát teljesítő diákjai, illetve a Budapestről érkezett Tóthné Ricz Anna és Tóth László segítették. Utóbbiak a világhálón bukkantak rá a táborról szóló tudósításokra, s önként utaztak Kárpátaljára, hogy ők is részt vehessenek. Segítségük mellett különböző társasjátékokkal tették színesebbé a szabad órákat. Unatkozásra így igazán nem maradt idő.

A résztvevő diákok a tábor utolsó estéjén közönség előtt adtak számot mindarról, amit a tábor alatt megtanultak. A fiatal zenészek szatmárit muzsikáltak, a haladó táncosok jobbágytelki forgatóst táncoltak, a zenészek és a táncosok közös produkciója pedig idén kalotaszegi muzsika és tánc volt. A bemutatóból természetesen idén sem maradtak ki a táborban tanult népi gyermekjátékok sem.

A táborok megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Espán Margaréta