A barantától a dorombig

IV. Napsugár Hagyományőrző Napok

2015. augusztus 12., 09:44 , 761. szám

Augusztus 3. és 7. között negyedik alkalommal került megrendezésre Tiszapéterfalván a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport tevékenységéhez kapcsolódó Napsugár Hagyományőrző Napok programsorozat, amely a hagyományokhoz híven most is a magyar folklór és népművészet különböző elemeivel igyekezett megismertetni az érdeklődő gyerkőcöket kárpátaljai és magyarországi oktatók bevonásával.

Az eddig is számos lehetőséget kínáló hagyományőrző napok programja ebben az évben az eddigieknél is több érdekességgel kecsegtetett. A néptáncoktatást idén Tündik Tamás és Bodnár Mária, a hangszeres oktatást a Kokas Banda tagjai, Kokas Károly (harmonika), Lakatos Dávid (nagybőgő), Szilágyi Csaba (hegedű) és Szilágyi Gergő (brácsa) vezette, Tündik Tamás pedig a doromb (pengetéssel és fúvással megszólaltatott hangszer) használatát mutatta be. Komáromi-Kokas Erzsébet, a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport vezetője népi gyermekjátékokat és népdalokat, a Kokas Banda táncospárja, Kokas Krisztina és ifj. Kokas Károly ugrós táncokat, Tündik Tamás pedig széki táncokat tanított.

A folklór mellett természetesen a (nép)művészet sem maradt ki a hagyományőrző napok programjából. Homoki Gábor, a Tiszapéterfalvai Ifjúsági Művészeti Iskola igazgatója (egyben a program gazdasági vezetője és támogatója) agyagozást, rajzot és festészetet oktatott, Engi Ilona a csuhéfonás, Varga Judit a pokrócszövés, Kokas Rozália és Kokas Erzsébet a hímzés alapjaival ismertette meg a gyerkőcöket. Utóbbi hölgyekkel népviseletes babákat is készíthettek a résztvevők.

A táncos, hangszeres és kézműves foglalkozásokon túl bemutatókból is bőven akadt. Augusztus 4-én Rápoti Fekete Mónika, a csoport állandó segítője meghívására a Magyar kultúra lovagja címmel kitüntetett Vukics Ferenc őrnagy tartott bemutatót a magyar hagyományokra épülő harcművészet, a baranta alapjaiból, illetve tanított népi játékokat a tiszapéterfalvai Tisza Stadionban. A nap szalonnasütéssel, birkózással, íjászat­tal, ostorpattogtatással, póni­lovaglással, szekerezéssel és táncházzal folytatódott. Augusztus 6-án pedig a helyi kultúrházban a Kokas Banda kíséretével a Veszprém-Bakony Táncegyüttes tartott néptáncbemutatót, amelyet a táncegyüttes vezetője, Kovács Norbert „Cimbi” és Gaschler Beáta által vezetett táncház követett.

A IV. Napsugár Hagyományőrző Napok augusztus 7-én a résztvevők közös záró­kon­certjével ért véget. Itt a 60 kárpátaljai gyermek elsőként egy szilágysági népdalcsokrot adott elő, majd a kis-, középső- és nagycsoport gyermekei somogyi ugrósokat, szatmári népdalokat és Maros-menti népdalokat énekeltek.

A szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki mindazoknak a szülőknek, támogatóknak, Seres János református tiszteletesnek, Petei Judit és Rezes Károly megyei képviselőknek, Kádár Sándornak és családjának, Bence Ernő vállalkozónak, Tóth Bálint polgármesternek, Molnár Andrásnak és családjának, akiknek segítségével a program megvalósulhatott.

Espán M.