Koordinált kormányzati segítség Magyarországról

Beregszászba látogatott Czibere Károly államtitkár

2015. augusztus 12., 18:39 , 762. szám

Egynapos látogatásra vidékünkre érkezett Czibere Károly, Magyarország szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, aki Beregszászban találkozott és megbeszéléseket folytatott a Kárpátaljai Református Egyházkerület és a Diakóniai Osztály vezetőivel, Brenzovics László parlamenti képviselővel, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével, valamint Babják Zoltánnal, Beregszász polgármesterével.

A magyarországi vendég ellátogatott a Beregszászi Városi Tanács és az egyházak, valamint a jótékonysági szervezetek által az Amfiteátrum épületében kialakított ingyenkonyhára, ahol Babják Zoltán polgármester, Zán Fábián Sándor református püspök és Nagy Béla főgondnok, a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Osztályának vezetője kíséretében megtekintette az ebédosztást. Az államtitkár úr a rászorulókat személyesen megajándékozta egy-egy frissen sült kenyérrel is.

Czibere Károly kárpátaljai programja kapcsán a sajtónak elmondta: „Igyekszem évente kétszer-háromszor Kárpátaljára jönni, teljesebb képet kapni az itteni helyzetről. Minden olyan partnerrel konzultálunk, akiknek tapasztalataik vannak abban, hogy hogyan kell eredményesen segíteni, hol vannak a nehézségek, hogyan tud a magyar kormány még többet, még jobban, hatékonyabban segíteni… Nagyon sokszor az anyagi támogatásnál is erősebb segítséget nyújt egy közösségnek, ha azt látja, hogy az anyaország a legmagasabb szinten érdeklődik iránta, és jelen kíván lenni a közösség életében, nem hagyja magára azt. A másik fontos célja a látogatásaimnak az, hogy folyamatosan tájékozódjunk a támogatás és segítségnyújtás lehetséges formáiról.”

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta, hogy Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának koordinálásával számos akció zajlik, folyamatosan, heti turnusokban nyaralnak kárpátaljai magyar gyerekek a Balatonnál, ukrán gyerekek a Velencei-tónál, 85 milliós koordinált keret segítségével igyekeznek segíteni a kelet-ukrajnai háborús konfliktus áldozatait a Caritason keresztül. Megvalósult egy jelentős segélyszállítmány eljuttatása is. Elmondta továbbá, hogy a kárpátaljai partnerek kérését figyelembe véve, ezúttal a Derceni Református Egyházközségnek átad egy kisbuszt is, amely az ott folyó diakóniai munkát lesz majd hivatott segíteni. Az év folyamán reményei szerint adományoznak majd Mezőváriba is egy kisbuszt, amelyet a fogyatékos gyerekeket segítő rehabilitációs központnak szánnak.

Czibere Károly a kisbusz ünnepélyes átadását követően ellátogatott Mezőváriba is, ahol felkereste a református egyház fogyatékos gyerekeket segítő Mezővári Rehabilitációs Központját.

dózsa