Munkahelyi baleset alkalmazottal és alvállalkozóval

2015. augusztus 12., 09:32 , 761. szám

„Kérem, magyarázza el, hogy mi a különbség a munkahelyi baleset megítélésében, ha az egy vállalati dolgozót, vagy ha egy a munkát megállapodás alapján, alvállalkozóként végző személyt érint? Milyen felelősség terheli a munkavállalót az egyik és milyen a másik esetben?”

– Ezt a kérdést Ukrajna munkatörvénykönyve, Ukrajna polgári törvénykönyve (Ptk.) és Ukrajna törvénye a munkavédelemről szabályozza.

Amennyiben az adott személy a munkát alvállalkozói szerződés alapján végzi, a megrendelő felelőssége az alábbiak szerint alakul: a) amennyiben a felelősség a szerződéses viszonyból fakad, a következményeket a Ptk. 61. (Alvállalkozás), vagy 62. (Tudományos kutatói vagy kutatói-tervezői és technológiai munkák végzése) fejezetek alapján állapítják meg; b) ha viszont a felelősség nem érinti a szerződést (személy egészségének, tulajdonának károsítása, erkölcsi kár stb.), a következményeket a Ptk. 82. paragrafusa (Kártérítés) alapján mérlegelik.

Amennyiben az adott személy munkaszerződés alapján, vagyis alkalmazottként vállal munkát, egy esetleges baleset következményeit A munkavédelemről törvény XI. fejezete, valamint a Munkatörvénykönyv (többek között a 171. paragrafus – A munkaadó kötelezettségei a termelési balesetek, szakmai betegségek és vészhelyzetek kivizsgálását illetően) alapján fogják megállapítani.

A termelés során bekövetkező rendkívüli helyzet esetén a munkaadó felelősségét illetően a fő különbség az, hogy saját munkavállalója vonatkozásában vizsgálatot kell indítania a történtek tisztázására a Miniszteri Kabinet 2011. 11. 30-i, 1232. számú határozata értelmében (A termelési balesetek, szakmai betegségek és vészhelyzetek kivizsgálásának és nyilvántartásának bizonyos kérdései). Az alvállalkozói szerződés alapján dolgozó személy vonatkozásában viszont a munka megrendelője nem köteles vizsgálatot folytatni, amit ugyanakkor megtehet a helyileg illetékes járási állami adminisztráció, vagy a városi tanács végrehajtó bizottsága a Miniszteri Kabinet 270. számú, 2001. 03. 27-i határozata alapján (A nem termelési jellegű balesetek kivizsgálási és nyilvántartási rendjének jóváhagyásáról).

hk