A nemi kapcsolatokkal is vigyázni kell

2015. augusztus 12., 09:16 , 761. szám

A szerelmi gyönyör az egyik legnagyobb örömforrás, ám a szerelem édes íze is keserűvé változhat, ha nem vagyunk elég körültekintőek, és elkapunk valamilyen nemi betegséget. Ezek közül is az egyik legsúlyosabb kór a szifilisz, mely – ha nem kezelik ki idejében – nagyon komoly szövődményekkel járhat. A veszélyes betegségről, kezelésének és a fertőzés elkerülésének a módjairól beszélgettem dr. Pauk Vladimirral, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosával.

– A szifilisz egy baktérium által kiváltott nemi betegség, mely 95 százalékban nemi úton, öt százalékban pedig a beteg személlyel való közvetett vagy közvetlen érintkezés útján terjed – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – A közvetett érintkezés azt jelenti, hogy valamiképpen hozzáérünk a beteg nyálához vagy véréhez, közvetlen érintkezésről pedig akkor beszélünk, ha a beteg evőeszközét, poharát, törölközőjét használva, vagy a nyálát tartalmazó vízzel érintkezve fertőződünk meg. Döntően viszont nemi aktus útján kaphatjuk el, ugyanakkor a betegség II. stádiumában lévő beteg csókolózás útján is átadhatja a kórt, amennyiben az egészséges partnere szájüregében bemeneteli nyílás – szájpenész, rossz fog, szájseb – található, melyen keresztül a baktérium behatolhat az ember szervezetébe.

– Melyek a szifilisz tünetei?

– Három-négy heti lappangási idő után már kezdenek elszaporodni a kórokozók a beteg vérében, ám a klinikai tünetek csak a megfertőződéstől számított 5-6. héten kezdenek jelentkezni. Kör alakú, porózus szélű, romlott szalonna szagához hasonló bűzt árasztó fekély jelenik meg a nemi szerven, fájdalom azonban ekkor még nem jelentkezik. A 7-8. héten már teljesen pozitív a beteg vérképe, a tíz hétig tartó I. stádium vége felé azonban magától elmúlik a fekély – egyelőre. Amennyiben a beteg nem fordul orvoshoz, és nem kezelik, a megfertőződéstől számított10-12. héten belép a kór II. stádiumába, amikor már több tünet jelentkezik. Egy-két mm átmérőjű, piros, pontszerű kiütések tűnnek fel az egész bőrfelületen, emellett 2-5 mm átmérőjű, pirosas színű, tetejükön kérget viselő gyulladásos foltok is jelentkeznek, és több, az I. stádiumban kialakuló, majd elmúló fekélyhez hasonló kiütés jelenik meg a nemi szerven. Az ágyéki nyirokmirigyek megduzzadnak, 0,5 cm-től 5 cm-es nagyságig növekedhetnek, és fájdalom sugárzik belőlük. A nyirokcsomók megduzzadása 38-39 Celsius-fokos lázzal is járhat. A betegség II. stádiuma 2-3 hónapig tart.

Ezt követően – kezeletlen esetekben – tünetmentes és tünetekkel együtt járó szakaszok váltogatják egymást, majd a betegség szövődményeiként több kór is kifejlődhet, így a neuroszifilisz (a szifilisz által előidézett idegbaj), a szifiliszes meningitisz, vagyis a nemi betegség által kiváltott agyhártyagyulladás, vagy éppen a hidrocefalia, azaz a vízfejűség. De a halló-, illetve a látóidegeket is megtámadhatja a szifilisz, és részleges vagy teljes megsüketülést, illetve megvakulást okozhat.

– Hogyan kezelik a betegeket, és miként kerülhetjük el a megfertőződésünket?

A terápiát elsősorban antibiotikumokkal végezzük, s csak bőr- és nemibeteggyógyász szakorvos kezelheti a pácienst. Ha a beteg már a szifilisz I. stádiumában hozzánk fordul, pár hétig tart a terápia, ha azonban csak a II. stádiumba lépés után jelentkezik nálunk, akkor már több hónapig is elhúzódhat a kezelés. Teljes mértékben ki tudjuk gyógyítani a beteget a kórból, ám a kezelést követően – a biztonság kedvéért – megfigyelés alá helyezzük a pácienst, havonta vérvizsgálatra kell jelentkeznie, s ez a megfigyelés három vagy öt évig tart attól függően, hogy a betegség I. vagy II. stádiumában volt, amikor terápiára jelentkezett. Ezenkívül mindenkinek ki kell vizsgáltatnia magát, aki kapcsolatba került a beteggel, akár csak érintkezett vele, akár nemi viszonyra lépett az illetővel. Ha pedig már szövődmények is kialakultak, évekig is elhúzódhat a szifilisz, valamint a szövődményeiként fellépő betegségek párhuzamos kezelése. Megjegyezném: a látó- vagy a hallóideg károsodását már nem tudjuk visszafordítani, csak a további roncsolódást tudjuk megakadályozni…

S miként kerülhetjük el a megfertőződést? Ne bocsátkozzunk alkalmi kalandokba, ne váltogassuk a nemi partnereket, csókolózni is csak azzal csókolózzunk, akit már jól ismerünk. Ne használjuk mások törülközőjét, poharát, evőeszközét, tartsuk be a személyi higiéniát, ha pedig véletlenül érintkezünk valakinek a vérével, a nyálával, az érintkezés helyét mossuk le bő szappanos vízzel, s ha van rá lehetőségünk, fertőtlenítőszerrel is.

Lajos Mihály