Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábor

100 fiatal, 12 nap, 2 busz, 6 országon átívelő összefogás és határtalan szeretet

2015. augusztus 12., 10:17 , 761. szám
Parlament

Immáron 22. alkalommal került sor a kanadai Rákóczi Alapítvány által szervezett Magyarságismereti Mozgótáborra július 2. és 13. között. Ezzel újabb 100 határontúli magyar fiatal, ebből 26 kárpátaljai kapott lehetőséget arra, hogy közelebbről megismerhesse az anyaországot és új barátságokat szőve megerősödjön nemzeti identitásában.

Miután az 5 országból (Ukrajnából, Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból) a megírt pályázatnak köszönhetően kiválasztották a legtehetségesebb és legintelligensebb fiatalokat, a résztvevők a középiskolás éveik legcsodálatosabb 12 napját élhették át. Két csoportra osztva – Zrínyi és Bethlen csapat – a fiatalok forgószínpadszerűen körbeutazták Magyarország történelmi és kulturális nevezetességeit. Miskolcon, Pécsett és Budapesten szálltak meg, ezen belül több történelmi jelentőséggel bíró városba is elutaztak; meglátogatták Székesfehérvárt, Eger híres várát, megcsodálták az esztergomi bazilikát, ellátogattak Visegrádra, és többek között Szigetváron, Mohácson és Kassán is tiszteletüket tették.

"Már több ismerősöm is ajánlotta a Magyarságismereti Mozgótábort, ezért amikor idén megláttam a felhívást, elhatároztam, hogy megírom a pályázatot. Nagyon örültem, amikor értesítettek, hogy részt vehetek a táborban, mert a tábor ideje alatt nagyon sok barátot szereztem, és életre szóló élményekkel gazdagodtam. A helyszínek közül  legjobban Pécs tetszett. Még sohasem jártam ilyen varázslatos városban. A kollégiumi szobánk ablaka közvetlenül Pécs főterére nézett, mely csodálatos látványt nyújtott. És még Kassán is jártunk, amire nem számítottam, így egy olyan országot látogathattam meg, ahol ezelőtt még sohasem jártam."

Zsoldos Alexandra, Tiszakeresztúr

Az utazás mellett komoly előadássorozatban is részesültek a fiatalok. Három fő támát dolgoztak fel a szervezők: a "málenykij robotot", a délvidéki vérengzéseket és a holokauszt tragikus eseményeit.

A "málenykij robotról" Molnár D. Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézetének tudományos munkatársa tartott előadást a miskolci helyszínen. A délvidéki vérengzésekről pedig a pécsi helyszínen Teleki Júlia túlélő és az e témakörben alkotó író, Matuska Márton, a téma legnagyobb kutatója tartottak előadást.

"Az előadást Matuska Márton kezdte el, a kiváltó okokról és magáról a megtorlásról beszélt. Majd utána következett Teleki Júlia szívbemarkoló élettörténete. Arról mesélt, hogy hogyan történtek a megtorlások, és saját élményeit is beleszőtte az előadásába. A két előadás alatt arra döbbentem rá, hogy a megannyi megpróbáltatás ellenére is megtartható a magyarság. A délvidékiek jelentik erre az élő példát. A mi feladatunk csupán az a jelenben, hogy tanuljunk nemzetünk múltjából, ami megadja a választ, hogy mit kell tennünk."

Barta Levente András, Fornos

A sok oktató jellegű program mellett számtalan szórakoztató élményben volt részük a táborozóknak. Eltöltöttek egy csodálatos napot a miskolci barlangfürdőben, szabadidejükben önállóan felfedezhették a város szépségeit, valamint borkóstolóra voltak hivatalosak Tállyára és Villányba.

"Nagyon tetszett, hogy sok olyan városban járhattam, amelyeket csak tankönyvekben és fényképeken láthattam eddig. Felemelő érzés volt, hogy az egri várba is ellátogattunk és még többet megtudhattam Dobó Istvánról. Nagyon tetszett, hogy Tállyán egy 500 éves pincében a Tokaji borvidék legkíválóbb borait ízlelhettük. "

Orosz Ádám Károly, Zápszony

A budapesti napokon a résztvevők ellátogattak a Parlamentbe, ahol az országház vadásztermében csodálatos történelmi freskók gyűrűjében Dr. Megyesy Jenő, diaszpóra-ügyekben illetékes miniszterelnöki tanácsadó fogadta a tábor résztevőit.

A látogatást követően ellátogattak a budai várba, meglátogatták a Terror Háza múzeumot és a Holokauszt Emlékközpontot. A Balassi Intézetben pedig sor került a Megtagadva c. dokumentumfilm megtekintésére, amelyet követően a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy feltegyék kérdéseiket Weisz Sándornak, aki Nagyszőlősön született és a holokauszt túlélője. A fiataloknak nagy élmény volt mindenki Suti bácsijával találkozni, aki a történtek ellenére is büszke maradt magyarságára. 

„A Rákóczi Mozgótáborban való részvétel különlegessé teszi az embert, hisz nem mindenkinek adatik meg egy ilyen lehetőség. Nekem sikerült bekerülnöm a Rákóczi Családi Körbe, és csodás élményekkel gazdagodtam, amiket nehéz leírni, sőt, szinte lehetetlen. Rengeteget tanultam a külhoni fiataloktól az ottani szokásokról, szófordulatokat, dalok rengetegéből kaptam egy keveset.

Mesélni kezdtem a szüleimnek a táborról, és időközben rájöttem, hogy beszámolni erről teljesen más, mint ott lenni. Ez egy olyan élmény, amit át kell élni. A sok énekkel töltött buszozás, játék, nevetés, mind egy táborban összpontosul, ezt feltétlenül mindenkinek ki kell próbálnia.

Igaz, hogy mind Magyarország határain kívül maradtunk, ebben a táborban mégis megtaláltuk egymást, mindnyájunkban van valami közös, és ahogyan egyre jobban megismertük egymást, a világot is egyre több szemszögből szemlélhettük meg.”

Kovács Júlia, Tiszaásvány

A Magyarságismereti Mozgótábor nagyrészt az észak-amerikai magyar diaszpórának köszönhetően alakult és működik sikeresen immáron 22 éve.  A tábor ötlete a Kanadában élő, de nagyszőlősi születésű Aykler Bélától és feleségétől, Ayklerné Papp Zsuzsától származik, akik Kárpátalján járva a '90-es években azt tapasztalták, hogy a magyar fiatalok közül alig néhányan jutottak el Magyarországra. Látva a lehetőségek hiányát és a nehéz életkörülményeket, célul tűzték ki azt, hogy segítik a kárpátaljai fiatalok tanulási és utazási lehetőségeinek bővítését.

A tábor sikere leginkább abban mutatkozik meg, hogy a tábor végéhez közeledve, miután a barátságok egyre szorosabbakká váltak, utolsó este a csapatokból többen is elérzékenyülve könnyeket hullattak a búcsú gondolatára. De szerencsére a tábor utolsó napja nem jelent végső búcsút, mivel ezután minden egyes táborozó, aki bekerül a Rákóczi Családi Körbe viszontláthatja a rákóczis barátait az évközben megszervezett találkozókon. A Rákóczi Családi Körbe való tartozás egy életre szól, és már lassan 3000 ember mondhatja el magáról, hogy rákóczis lehetett.

Hasuly Alexandra, Nagyszőlős

Okulova Nyina, Nagygejőc