Ukrán gazdaság: közel 15 százalékos visszaesés a második negyedévben

2015. augusztus 15., 13:29

Ugyanakkor az első negyedévhez viszonyítva – a szezonális tényezők figyelembevételével – 0,9 százalékkal lassult a visszaesés – mutat rá az Állami Statisztikai Szolgálat tájékoztatását ismertető UNIAN hírügynökség.

A közlés szerint az ukrán bruttó hazai össztermék (GDP) az idei esztendő második negyedévében 14,7 százalékkal esett vissza 2014 második negyedévéhez képest, a 2010. évi „állandó” árakon számolva.

Az Állami Statisztikai Szolgálat további adatokat nem közölt, az UNIAN viszont emlékeztet, hogy az idei első negyedévben 2014 első negyedévéhez viszonyítva a visszaesés 17,2 százalékot tett ki, 2014 utolsó negyedévével összevetve pedig, a szezonális tényezők figyelembevételével, 6,5 százalékos volt a zsugorodás.

A hírügynökség felidézi, hogy a kormány három forgatókönyvvel számol az ukrán gazdaság helyzetének idei alakulását illetően, amelyek a GDP 11,9–5,5 százalék közötti visszaesését vetítik előre éves szinten. A Nemzetközi Valutaalap, valamint az Európai Rekonstrukciós és Fejlesztési Bank előrejelzése szerint az ukrán gazdaság várható zsugorodása 2015-ben 9 százalék. A Világban 7,5 százalékos visszaesést jósol.

(unian.ua/Kárpátalja)