Kárpátaljai diákok a gyógyvizek városában

2015. augusztus 19., 09:05 , 762. szám

33 diák utazhatott nemrég Hajdúszoboszlóra a város meghívására nyári üdülésre. A diákok Ungvárról és környékéről, Beregszászból és környékéről, valamint Aknaszlatináról érkeztek.

A vendéglátók nagyon színes programot állítottak össze a kárpátaljai fiataloknak, akik a KMPSZ tantárgyi vetélkedőin, valamint a Buzánszky Jenő-emléktornán nyújtott  jó teljesítmény alaján utazhattak az üdülővárosba.

A városnéző sétára a Dottó kisvonattal indultunk, majd gyalogos esti sétákon megtekintettük Pávai Vajna Ferencnek, a városi gyógyvíz megtalálójának mellszobrát, a különleges Harangház harangjait, a város alapításának 900. évfordulójára emelt történelmi emlékoszlopot, Bocskay lovasszobrát és számos más nevezetességet.

Rendkívüli vízi élményekben volt részük diákjainknak a Hungarospa hajdúszoboszlói fürdőkomplexumban, mely a 30 hektáron elterülő különféle medencéivel egyedülálló és a legnagyobb Európában.

Az önkormányzat vezetésének köszönhetően diákjaink minden nap új élményekben, kalandokban vehettek részt és sorra látogatták a gyógyfürdőt, strandot és aquaparkot, s kipróbálhatták az azok nyújtotta izgalmakat a csúszdákon, kalandmedencékben.

Megismerhettük kirándulásunk során a környék nevezetességeit is, s egy teljes napot töltöttünk a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Szakavatott idegenvezetők kíséretében ismerhettük meg a Hortobágy élővilágát, a Pásztormúzeumot, a Hortobágyi csárda kiállítását, a kilenclyukú hidat, de fogatozhattunk is a pusztán és láthattuk a csikósok bemutatóját.

A számos nagyszerű élmény mellett ellátogattunk Nagy­he­gyesre is a község önkormányzatának meghívására.

Kevés szabadidőnkben pedig sportversenyeket szerveztek számunkra kísérőtanáraink. Sin József és Bahler József nagyszerű foci-, vízilabda- és asztalitenisz-tornákat szerveztek számunkra, melyekben a legjobbak, Bodék Dávid, Tóth Krisztián, Reiplik Dóra és Nagy Dávid különdíjakat vehettek át.

Hazafelé még megtekintettük a Nyíregyházi Vadasparkot, és elbúcsúztunk kedves vendéglátóinktól, dr. Vincze Ferenc főjegyzőtől, Csapláros László táborparancsnoktól és Lévay Enikő nemzetközi referenstől, akik mindent megtettek, hogy diákjaink jól érezzék magukat a gyógyvizek városában.

gj