Kvitasvili oltóanyagot kér a WHO-tól és az UNICEF-től

2015. augusztus 19., 19:56

Olekszandr Kvitasvili egészségügyi miniszter kérni fogja az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapját (UNICEF), hogy humanitárius segélyként bocsássanak Ukrajna rendelkezésére oltóanyagot. A tárcavezető ezt az augusztus 19-i kormányülésen jelentette ki az Ukrajinszka Pravda szerint.

„Ez (az oltóanyag hiánya) országszerte nagy probléma, Harkiv megyében, Dnyipropetrovszk megyében és Zaporizzsja megyében, ahol sok az áttelepült, még nehezebb a helyzet. Főleg a BCG-ről és a diftéria elleni oltóanyagról van szó” – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy az eddig alkalmazott oroszországi BCG vakcina „fogytán van, vásároltunk lengyel vakcinát, de nincs elég dózis, többet kellett volna venni”.

„Tegnap különböző megyékben jártam, ismerkedtem a helyzettel. Ismerem a harkivi helyzetet, ott állandóan változnak a számok, mivel egyre többen vannak a megszállt területről érkezők, és mi mindig igyekszünk segíteni nekik valamiképpen a tartalékokkal” – mondta Kvitasvili és azt ígérte, igyekszik elérni, hogy ezúttal is feltöltsék a megye készleteit vakcinákkal.

„Általában az egész országban nagyon súlyos a helyzet” – állapította meg.

Az egészségügyi tárca vezetője elmondta, hogy augusztus 20-án találkozik az UNICEF és a WHO képviselőivel, s humanitárius segítséget kér tőlük, „mert ők nagyon gyorsan meg tudják tenni ezt az áttelepülőknek, és ez segít”.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök haladéktalan intézkedésre szólította fel az egészségügyi minisztert.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a hivatalos adatok szerint Harkiv megyében 187 ezer áttelepültet tartanak nyilván. Az egészségügyi minisztert arra kérték, vegyék figyelembe ezeket az embereket az egészségügyi támogatás jóváhagyásakor, mivel a helyi költségvetésekből már 50 millió hrivnyát utaltak ki az ellátásukra.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)