Janukovics megítélése rosszabb, mint Sztáliné

2015. augusztus 21., 19:43

Viktor Janukovics szökött exelnök és Joszif Sztálin szovjet diktátor vezeti a történelmi személyiségek népszerűtlenségi listáját Ukrajnában – írja a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata az Ukrán Nemzeti Akadémia Szociológiai Intézetének felmérését ismertetve.

Janukovicsot a megkérdezettek 46 százaléka tekinti az ukrán történelem legnegatívabb alakjának, míg Sztálin 39,8 százalékkal lett a második, Vlagyimir Lenin pedig 20 százalékkal foglalja el a harmadik helyet.

A polgárok az ukrán történelem pozitív hőseire is voksolhattak. A megkérdezettek Bohdan Hmelnickij hetman szerepét ítélték a legpozitívabbnak (26,4 %). A második helyen Mihajlo Hrusevszkij, Ukrajna első elnöke végzet (19 %), a harmadikon pedig Vlagyimir fejedelem (16,2 %). A negyedik helyet a rangsorban a politikus Vjacseszlav Csernovol (14,4 %) foglalja el, míg az ötödik Sztepan Bandera (11,6 %), az OUN vezetője lett.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, hogy a Razumkov Központ márciusi vizsgálata értelmében az utóbbi egy évben 70,8 százalékról 75,5 százalékra nőtt azoknak az ukránoknak az aránya, akik negatívan ítélik meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Az Intellektuális Perspektíva Jótékonysági Alapítvánnyal közösen végzett felmérést a 18 évesnél idősebb lakosság körében kvótás mintavétel alapján végezték az ország valamennyi régiójában a Krími Autonóm Köztársaság valamint Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területeinek kivételével, személyes interjúk formájában. Összesen 1802 személyt vontak be a kutatásba június 24. és július 18. között. A minta hibahatára nem haladja meg a 2,3 százalékot.

(zn.ua/Kárpátalja)