A PSZ fegyvereseinek egy része az SZBU-ba tart

2015. augusztus 21., 16:39

A Jobboldali Szektor (PSZ) fegyvereseinek egy része beolvad az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) személyi állományába. A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata szerint ezt a PSZ fegyveres testülete, az Önkéntes Ukrán Hadtest (DUK) 5. önálló zászlóaljának „Fekete” (Csornij) hívójelű parancsnoka közölte a Hromadszke TV-nek nyilatkozva augusztus 20-án.

„Ez lehetővé teszi az önkéntesek számára a legalizálást. Ami pedig azzal jár, hogy ATO-résztvevői státust, törvényes fegyvert, rendszeres fizetést kapnak, valamint lehetőséget, hogy állandóan az első vonalban tartózkodjanak” – mondta a zászlóaljparancsnok.

A 20 és 45 év közötti fegyvereseknek pszichológiai teszten, hazugságvizsgálaton és erőnléti felkészítésen kell átesniük, hogy az SZBU különleges alakulatába kerülhessenek. A legénységi állománnyal 3–5, a tisztekkel 1–5 éves szerződéseket kötnének – hangzott el.

Ami a bérezést illeti, a közlegények fizetése havi 5,5 ezer hrivnya lenne, emellett figyelembe veszik az ATO-ban (terrorellenes műveletben) való részvételt, vagyis erre az időszakra dupla bért kapnának. A tisztek fizetése 7,5 ezer hrivnya, s ugyanazokkal a feltételekkel vennének részt az ATO-ban, mint a közlegények.

Az újságíró kérdésére, hogy mi lesz azokkal, akik nem kívánnak a különleges alakulatban szolgálni, a zászlóaljparancsnok kifejtette, mindig lesz lehetőségük részt venni a harcokban, mivel a szervezet egységei változatlanul az ATO övezetében tartózkodnak, de attól sem zárkóznak el, ha a harcosaik az Ukrán Fegyveres Erők soraiban kívánnak szolgálatot teljesíteni. Csornij elmondása szerint jelenleg a Belügyminisztérium az egyetlen állami struktúra, amellyel nem folytatnak tárgyalásokat fegyvereseik legalizálásáról, miután a PSZ-nek kifogásai vannak a tárca vezetőivel szemben, amiért szerintük nem vizsgálták ki a Majdanon történt bűncselekményeket.
A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, hogy Andrij Sztempickij, a DUK parancsnoka nemrég elhagyta a PSZ-t, mivel – indoklása szerint – nem tudja elképzelni magát politikusként. A portál ugyancsak felidézi, hogy a sajtó korábban gyakran számolt be a PSZ és a Védelmi Minisztérium közötti nézeteltérésekről, idén áprilisban pedig a hadsereg egységei körbezárták a Jobboldali Szektor bázisát Peszkiben. Később a vezérkarnál ezt tervezett hadgyakorlattal magyarázták, s közölték, hogy befejeződtek a tárgyalások a PSZ-szel a hadseregbe történő átlépésről.

Végül a Dzerkalo Tizsnya felidézi, hogy júliusban a PSZ a munkácsi incidens kapcsán keveredett botrányba, mivel a halálos áldozatokat követelő lövöldözésben fegyveresei is részt vettek.

(zn.ua/Kárpátalja)