Fiatalkorú szerződéskötéséről

2015. augusztus 26., 10:36 , 763. szám

„Tizenötéves lányom szakiskolában tanul. A szakiskola bankkártyákat nyittatott a diákjai számára, amelyekre az ösztöndíjaikat utalják. Amikor a lányom felkereste a bankfiókot, hogy átvegye a kártyát, a bankfiók munkatársai hitelkártyát nyittattak vele, s arra kényszerítették, hogy helyezzen el a hitelkártyán 50 hrivnyát. Kérem, adjon tanácsot: mit tehetünk?” 

– Ahhoz, hogy a kérdésre teljes körű választ lehessen adni, elemezni kellene azt a szerződést (vagy szerződéseket), amelyet a lánya a bankfiókban aláírt. Általánosságban elmondható, hogy a Polgári törvénykönyv (Ptk.) 222. paragrafusa értelmében a fiatalkorú személy által a polgári cselekvőképességének korlátait meghaladó, szülei (örökbefogadói) vagy gyámja beleegyezése nélkül végrehajtott jogi cselekmények utóbb jóváhagyhatók, elismerhetők általuk a Ptk. 221. paragrafusában megállapított rend szerint. A szülő, nevelőszülő és gyám, illetve bármilyen más ebben érdekelt fél ugyanakkor kezdeményezheti azt is, hogy a bíróság mondja ki érvénytelennek a szerződést.

Véleményem szerint az ön esetében az lenne az optimális megoldás, ha tértivevényes ajánlott levélben vagy iktatott kérvényben tájékoztatná a bankot, hogy nem engedélyezte a lánya számára hitel- vagy bármilyen egyéb szerződés kötését, s javasolja annak felbontását. Amennyiben lányának a szerződésből fakadóan bizonyos kötelezettségei támadtak, melyek teljesítéséhez a bank ragaszkodik, a bíróságtól is kérheti a szerződés felbontását azzal az indoklással, hogy azt fiatalkorú lánya kötötte az ön beleegyezése nélkül, s a szerződés aláírásának pillanatában nem volt teljesen tisztában annak következményeivel.

Fel kell készülniük ugyanakkor arra is, hogy a Ptk. már említett 222. paragrafusa értelmében, ha a fiatalkorú nem rendelkezik a megfelelő anyagi forrásokkal, a szülő (örökbefogadó) vagy gyám köteles megtéríteni a jogi cselekmény (adott esetben a szerződés) okozta kárt, amennyiben az ő „bűnös viselkedése” idézte elő a jogi cselekményt vagy a cselekmény tárgyát képező tulajdon elvesztését.

hk